Agris.cz - agrární portál

Výrobci cukru: Stoupající ceny jsou návratem k normálu

19. 6. 2020 | ČTK

Stoupající ceny cukru jsou podle pěstitelů řepy i cukrovarníků návratem k normálu, kdy může být výroba rentabilní. Od výrobců stál v dubnu 10,64 Kč/kg, v obchodech se prodával v průměru za 14,45 Kč/kg. Šlo tak podle Českého statistického úřadu o meziroční zdražení o 16,2 procenta, v květnu pak cena meziročně stoupla o 11,6 procenta na 14,41 Kč/kg. Ceny cukru od výrobců klesly před dvěma lety po konci výrobních kvót. Dnes to uvedli na tiskové konferenci předseda představenstva Svazu pěstitelů cukrovky Čech Otakar Šašek a předseda představenstva společnosti Tereos TTD Oldřich Reinbergr.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha pak poukázal na zvyšující se marže obchodních řetězců. Ta podle údajů svazu, které má ČTK k dispozici, činila u cukru letos přes 21 procent. Do budoucna očekává Reinbergr přes evropský pokles spotřeby zvyšování cen, protože světová spotřeba roste. Cen cukru by se mohla dotknout zmenšená poptávka po cukru například od nadnárodních nápojářských společností, kterým se kvůli karanténním opatřením snížily prodeje v restauracích. "V prvních dnech koronakrize bylo zavřeno téměř 100 procent provozoven," řekl ČTK ředitel HoReCa segmentu v Coca-Cola HBC Radim Panák. Podle průzkumu společnosti ale neotevřou nově jenom tři procenta firemních zákazníků. "Další pokles lze očekávat ve výhledu dvou až tří měsíců, kdy majitelé provozoven teprve zjistí, zda jim tržby vystačí na další provoz. To se může týkat až 20 až 30 procent zákazníků, kteří nyní hospodaří mnohdy na hraně," dodal.

Podle Reinbergra se cukrovarníci v posledních letech ocitli ve ztrátě. "Nejenom my, ale i velké evropské společnosti. Za tu cenu se nedá pěstovat řepa, ani vyrábět cukr," dodal. V předchozích dvou letech prodávali výrobci tuto sladkou komoditu o více než dvě koruny levněji, nejnižší cena byla na konci roku 2018, kdy se prodával za 8,1 Kč/kg. Slova o ztrátě dokládá také účetní uzávěrka cukrovaru Tereos TTD, podle dokumentu byla společnost za rok končící loňským březnem ve 180milionové ztrátě, čistý obrat jí klesl o více než 600 milionů korun na 5,4 miliardy. O rok dříve byla v zisku 364 milionů Kč. Do těchto hodnot se ceny cukru dostaly poté, co byly v září 2017 zrušené evropské výrobní kvóty, na trhu ho tak byl přebytek.

Prodeje se pak podle Reinebergra zvedly i letos při koronavirové krizi, kdy se jím lidé předzásobili pro případ výpadku v zásobování. "Cukr přestal být bílý jed, v březnu jsme ho prodali neuvěřitelné množství," řekl předseda. Podle něj si mnoho spotřebitelů uvědomilo, že kdyby byla nouze, vezme se mouka, cukr, droždí a něco se upeče. "Bohužel tu to droždí nebylo," dodal.

Do budoucna se pěstitelé obávají změn v legislativě a tlaku na ústup od přípravků na ochranu rostlin. Plochy cukrové řepy překonaly letos v ČR podle Šaška 60.000 hektarů, loni šlo o 59.212 hektarů. Tím, že pěstitelé dokážou udržet plochy nad 60.000 hektary, byla podle něj neformálně podmíněná i nová dotace, díky které mohou letos získat až 200 milionů korun. Podle Šaška se ale nevyužije celá. Pěstitelé, kteří likvidují plevelnou řepu mechanicky a nikoliv chemicky, můžou od státu získat až 3788 korun na hektar. Další podpora je v rámci tzv. citlivých komodit, kdy pěstitelé získali loni 7245,58 Kč/hektar proti předloňským 6549,92 Kč. Přestože se plochy cukrové řepy proti době před rokem 1989 snížily zhruba na polovinu, je produkce cukru prakticky stejná, zdvojnásobil se výnos.


Zdroj: ČTK, 19. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:04