Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři mají obavu, zda kvůli koronaviru seženou pracovníky

18. 6. 2020 | ČTK

Čeští ovocnáři mají obavu, zda se jim na podzimní sklizeň ovoce podaří sehnat dost pracovníků. Na rozdíl od minulých let není jisté, zda kvůli pandemii koronaviru přijedou na sklizeň stovky dělníků ze zahraničí, především z Ukrajiny. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Bez zahraničních pracovníků podle něj nebudou čeští ovocnáři v srpnu až listopadu schopni úrodu sklidit.

"Situace se vyvíjí, opatření proti pandemii se uvolňují, ale nikde není psáno, že to tak bude stále, že k uzavření hranic nedojde," řekl Ludvík. Odhadl, že na klíčovou sklizeň jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, bude na dva podzimní měsíce potřeba 2000 až 3000 dělníků. Ty v minulých letech tvořili především Ukrajinci, v menší míře Rumuni či Bulhaři.

Čeští pracovníci podle ovocnářů dělníky ze zahraničí nenahradí. Mnozí Češi nejsou na náročnou práci na poli připraveni, řada není schopná pracovat celou dobu sklizně. Lidé, kteří přišli o práci, při možnosti návratu ke své profesi s prací v sadech hned skončí. Naopak Ukrajinci podle ovocnářů přijíždějí za výdělkem, vědí, jaká práce je čeká, a jsou na ni připraveni.

Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku, které patří k předním ovocnářským podnikům v ČR, bude potřebovat na podzimní sklizeň ovoce 100 lidí. "Sháníme stabilní zaměstnance, kteří budou dělat dva měsíce pět až šest dní v týdnu. I když bychom rádi zaměstnávali Čechy, nejlépe naše požadavky splňují Ukrajinci," řekl vedoucí dolanských ovocnářů Jiří Fišer. Družstvo si proto nyní začíná zajišťovat přes agentury pracovníky na Ukrajině.

V sadech se dnes podle Fišera pracuje i se stroji a pracovníky je třeba zaučit. Práce v sadech již podle něj není jako v minulosti, kdy si lidé na pár dní přišli česáním jablek přivydělat.

Současná potřeba pracovníků v ovocnářství není podle Ludvíka, na rozdíl od zelinářství, tak velká. "Začala sklizeň jahod, jejichž drtivá část se sklízí samosběrem. Začíná sklizeň třešní, kterých ale bude letos kvůli jarním mrazům méně. Rané odrůdy kvůli dešťům rozpraskaly," řekl Ludvík. Například v Dolanech letos třešně kvůli mrazům sklízet nebudou a žádné lidi na česání tak aktuálně nepotřebují.

Zdeněk Rychtera 


Zdroj: ČTK, 18. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 13:13