Agris.cz - agrární portál

Vědci budou zkoumat, jak pandemie lidem změnila přístup k jídlu

16. 6. 2020 | ČTK

Čeští vědci budou zkoumat, jak se během pandemie změnilo přístup k jídlu v tuzemských domácnostech. On-line dotazníky rozešlou v nejbližších dnech. Výzkum je součástí rozsáhlého mezinárodního projektu. V dnešní tiskové zprávě o něm za Akademii věd ČR (AV), která projekt zaštituje, informovala Radka Kvasničková.

On-line dotazník vědci pošlou po celé zemi, chtějí získat informace alespoň od 500 rozmanitých domácnosti. Dotazník mohou lidé vyplnit do poloviny července.

Podle AV má několik částí, které se zabývají různými způsoby obstarání potravin - nákupu, pěstování, ale i přípravy jídla před a v průběhu pandemie. Další otázky se soustředí na to, zda nedávné zkušenosti ovlivní lidské chování a postoje k jídlu i do budoucna.

České výzkumníky pozvali ke spolupráci kolegové ze skotského James Hutton Institute v rámci projektu Food and Covid-19. "Důležitý je mezinárodní rozměr, který nám umožní srovnání 14 států a přístupů, které volili jejich občané v této krizové situaci," podotkl Jan Vávra z Jihočeské univerzity.

Na výzkumu bude spolupracovat s Barborou Duží z Ústavu geoniky AV a Zdeňkou Smutnou, která pracuje na Univerzitě J.E. Purkyně v Ústí nad Labem. Všichni se zabývají především zkoumáním lokální produkce potravin.

Výzkum zaštiťuje program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 Akademie věd ČR.


Zdroj: ČTK, 16. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 10:32