Agris.cz - agrární portál

Firma Záruba Food plánuje novou halu za 70 milionů Kč

16. 6. 2020 | ČTK

Firma Záruba Food, která v Českých Budějovicích vyrábí majonézy, tatarské omáčky, dresinky i vaječné polotovary, plánuje novou výrobní halu za 60 až 70 milionů Kč. Postavit ji chce do konce roku 2022. Firma měla loni tržby 340 milionů korun a skončila v zisku. Kvůli koronavirovým omezením jí v dubnu meziročně klesl obrat až o 50 procent. Měsíčně společnost s 55 zaměstnanci utrží 28 až 30 milionů. ČTK to řekl ředitel firmy a člen představenstva Petr Hrdlička.

Firma ročně vyrobí 8500 tun majonézových výrobků. Z 60 procent se na obratu podílejí dodávky do gastronomických provozů, zbytek je maloobchod. Při koronavirové epidemii byla podle ředitele firma v dvojsečné situaci.

"Gastroprovozy, což je větší část našeho byznysu, skončily z hodiny na hodinu. Druhá naše noha je retail, tam byl za měsíc až patnáctiprocentní nárůst. Ale gastronomie stála a my jsme v dubnu spadli obratově o 40 až 50 procent dolů," řekl ředitel.

Ani po květnovém otevření restaurací tržby zatím nedosáhly stavu před koronavirovou krizí. Hrdlička předpokládá, že letos klesnou prodeje meziročně o deset až 15 procent. Míní, že zavřou některé restaurace, které sázely na zahraniční klienty a nabízely předražená, ale nekvalitní jídla.

Divize Záruba Gastro, která zajišťuje v kraji firemní stravování a před pandemií dodávala denně 6000 jídel, jich nyní za den uvaří 3500 až 4000. Společnost Záruba Food využila při koronavirové epidemii i kurzarbeit. K vládou propláceným 60 procentům doplácela pracovníkům dalších 20, aby brali 80 procent platu. Nepropouštěla, výpadky příjmů kryla z rezerv.

Do konce roku 2022 chce firma postavit novou, plně automatizovanou halu. Využije i roboty, kteří budou kromě jiného klást skleničky na pásy. Záruba Food chce zároveň s novou stavbou rozšířit produkci.

Majonézy a tatarské omáčky dodává všem řetězcům v ČR vyjma Normy. Hlavním výrobkem je majonéza. Vaječné polotovary, jež se na obratu podílejí z pětiny, si společnost nechává většinově vyrábět u firem, jež mají i chovy.

Na obaly přestala firma používat polypropylen, využívá jen pet. Chce méně zatěžovat životní prostředí. Na trh uvedla letos nové příchutě grilovacích výrobků, třeba pepřovou omáčku na gril s příměsí brandy.

Asi deset procent výrobků firma vyváží na Slovensko a do obchodů Lidlu v Bulharsku a Litvě. Od podzimu přibude Lotyšsko.

Tradice společnosti sahá do roku 1970, kdy vznikl státní podnik, jenž zpracovával a prodával vejce. V roce 1992 firmu zprivatizoval Miroslav Záruba. Ve tříhektarovém areálu se pracuje na dvě směny. Firma nabízí 150 druhů výrobků. V roce 2018 měla tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 304,2 milionu korun a provozní zisk 5,1 milionu.

Václav Koblenc 


Zdroj: ČTK, 16. 6. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 07:43