Agris.cz - agrární portál

Obnova Lítožníckého rybníku skončila, nyní se napouští

29. 5. 2020 | ČTK

Obnova Lítožníckého rybníku na pomezí Dubče a Běchovic skončila a nyní se rybník napouští. Vznikla nová hráz, bezpečnostní přeliv a opraveno bylo koryto Říčanského potoku, na kterém byly obnoveny meandry. Náklady dosáhly 45 milionů korun. Novinářům to dnes řekli náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), zástupci městských částí a magistrátu a jeho organizace Lesy hlavního města Prahy (LHMP).

Praha v uplynulých letech obnovila například rybník Šeberák nebo opravila koryto Rokytky. Praha spravuje 308 kilometrů vodních toků a 116 vodních nádrží.

"Rekonstrukce rybníka pomůže zadržovat vodu v krajině a znamená zvýšení biodiverzity, fauně i floře se tady bude dařit a už se nám tady v horní části uhnízdili například ledňáčci. Lítožnický rybník bude svou plochou čtvrtým největším v Praze," řekl Hlubuček.

Rybník a nová hráz vznikly v místě, kde bývaly tři rybníky, které byly postupně vysušeny. Odvezeno bylo 87.000 metrů krychlových bahna. Nová hráz je dlouhá 372 metrů a vysoká 5,2 metru. Podle šéfa magistrátního odboru ochrany přírody Dana Frantíka nebylo kontaminováno a mohlo tak být zaoráno v okolních polích.

V nových meandrech Říčanského potoka vzniklo 11 tůní, které jsou schopny zadržet až 2200 metrů krychlových vody. Koryto bylo v minulosti vybetonováno a narovnáno. Nyní se jeho délka zhruba zdvojnásobila na více než jeden kilometr a množství vody v potoce je podle Frantíka až 2,5krát větší. Na zhruba 11 hektarech obnoveného území najde prostor pro život množství živočichů. Kromě ledňáčků je zde několik druhů skokanů, například skokan skřehotavý, nebo ropuchy zelené.

Okolí bude mít dvě funkce, a to rekreační a jako součást protipovodňové ochrany. "Pro nás je tak obnova důležitá, potok nám už v minulosti při povodních nadělal mnoho starostí, takže jsem rád, že tu je rybník, který vodu zadrží. A potom je to i rekreační funkce, protože dřív to tady bylo v podstatě nenavštěvovatelné," řekl starosta Běchovic Ondřej Martan (ODS).

V letošním roce Praha plánuje dokončit protipovodňové úpravy Rokytky v Kyjích, dokončit úpravy Xaverovského rybníka a Zličínského rybníka a pokračovat budou práce na opravě Lipanského potoka.


Zdroj: ČTK, 29. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:05