Hlavní obsah

V Česku je počasí na houby

Poslední květnový týden přinese do České republiky počasí na houby, a to doslova, protože podmínky pro růst hub budou ideální. Teploty se budou držet mezi 15 až 20 stupni a doprovázet je bude občasný déšť nebo přeháňky. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 25.5. 2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Růstu hub nejlépe vyhovuje relativně teplé a vlhké počasí, tedy teploty od 15 do 22 stupňů a občasný déšť nebo přeháňky. A to bude tento týden splňovat díky chladnému severozápadnímu až severnímu proudění. To se sem bude dostávat kolem tlakové výše nad Velkou Británií,“ uvedla Honsová.

„Ve čtvrtek přejte přes Česko okluzní fronta. Deštníky je dobré mít v pohotovosti, i když srážkové úhrny budou od úterý mizivé,“ doplnila meteoroložka.

V pondělí bude oblačno až zataženo, očekávají se přeháňky nebo občasný déšť. Nejvyšší teploty přes den vystoupí pouze na 10 až 14 stupňů, na jihovýchodě až na 16 stupňů Celsia.

Úterní obloha bude oblačná, na východě území se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo déšť. Po ránu teploty klesnou na 9 až 5 stupňů, přes den vystoupí na 14 až 18 stupňů Celsia.

Ve středu bude polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami. Noční teploty budou v rozmezí 8 až 4 stupně, přes den se oteplí na 18 až 22 stupňů Celsia.

Čtvrtek přinese oblačno, občas přeháňky. Teploty v noci poklesnou na 11 až 7 stupňů. Odpolední maxima vyšplhají na 15 až 19 stupňů Celsia.

V pátek bude polojasno až oblačno, ojediněle se objeví přeháňky. V noci se ochladí na 8 až 4 stupně. Přes den budou teploty v intervalu 15 až 19 stupňů Celsia.

O víkendu žádná změna

Žádná zásadní změna se nečeká ani o víkendu. V sobotu bude polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami. Teploty po ránu se budou pohybovat mezi 8 až 4 stupni, přes den pak mezi 16 až 20 stupni Celsia.

V neděli bude polojasno, na horách až oblačno, ojediněle se objeví přeháňky. Noční teploty budou o něco nižší, a to mezi 7 až 3 stupni. Přes den zůstanou teploty mezi 16 až 20 stupni Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám