Agris.cz - agrární portál

Lesy na odpis. Může za kácení stromů kůrovec?

22. 5. 2020 | Denik.cz

Když se kácí les, létají třísky. V městských lesích, které obhospodařuje lanškrounská radnice to v posledních dnech platí dvojnásob. Intenzívní těžba dřevní hmoty, kterou v městských lesích provádí společnost Vančura invest vzbudila nevoli některých obyvatel Lanškrouna.  

„Les, který ještě v září vedení města předvádělo jako v dobré kondici, mizí plošnou těžbou. Pravdou je, že některé jednotlivé stromy byly mrtvé a zničené kůrovcem. Ve velkém se ale kácí hlavně zdravé smrky, modříny, borovice a listnáče. Kousek od Eduardova pramene vzaly za své i stoleté zdravé jedle,“ napsal na facebooku František Teichmann. 

Reakce části lanškrounské veřejnosti na sebe nenechala dlouho čekat. „Pokud vás znepokojuje stav lesů v okolí rybníků, pojďme se poradit na krátké procházce, jak bychom mohli dát vedení města najevo náš nesouhlas s plošným kácením městských lesů,“ svolávali se odpůrci plošné těžby na sociálních sítích.

Politický boj

Podle starosty Radima Vetchého je za protesty politický boj. „Poslední dobou dostávám dotazy, proč se v městském lese v Kypuši drancuje les, že se to nikdy dřív nedělo. Prý je to vina nového správce. Ten, kdo teď tak křičí z řad opozice a manipuluje veřejným míněním, také kácel a také ne málo,“ napsal starosta na facebooku. A dodal, že firma Vančura invest má s městem smlouvu teprve od března.

Tím, kdo podle Radima Vetchého stojí za kampaní proti vedení města, má být opoziční zastupitel Roman Bureš, který se do nedávna o městské lesy staral. Před časem však dostal od radních výpověď, o jejíž neplatnosti se s městem soudí. Prvoinstanční soud na podzim loňského roku rozhodl, že je výpověď neplatná. Město se proti rozsudku odvolalo, kauzu nyní řeší krajský soud. Krátce před tím podala radnice na Romana Bureše trestní oznámení pro porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Výrazná těžba proběhla postupně již za působení bývalého správce městských lesů pana Bureše, nyní opozičního zastupitele. Tenkrát se nic nedělo, protože se na tom nedaly dělat politické body,“ oponuje Radim Vetchý. A svoje tvrzení dokládá fotografiemi vykáceného lesního porostu.

Spor o kácení v městských lesích má však ještě další rozměr. Lesní hospodaření současných radních mapuje už víc jak půl roku student žurnalistiky Jindřich Špaček. Když se dozvěděl o rozsáhlém kácením, které realizuje nový správce, dostavil na na místo, aby pořídil záběry pro svou absolventskou práci.

Zpočátku natáčení nevadilo, později zavolali pracovníci těžby městskou policii, která Jindřicha Špačka z lesa vykázala. Při odchodu se srazil s majitelem firmy Petrem Vančurou, který měl studenta fyzicky i slovně napadnout. Odpoledne proběhl údajně další incident s tajemníkem městského úřadu Jaroslavem Brandejsem.

„Přes rok se potýkáme s problémem, kdy jsou lesní dělníci, správce, odborný lesní hospodář, doslova špehováni při práci, jsou udáváni, často mají poškozeny pracovní stroje a nad hlavami jim létají drony s kamerou. Celé situaci nepřispívá ani psaní dehonestujících a nepravdivých článků a natáčení tendenčních reportáží,“ reagoval starosta.

Autor: Jiří Šmeral


Zdroj: Denik.cz, 22. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:34