Agris.cz - agrární portál

Zádolský potok a jeho levostranný přítok se vrátily do přírodních meandrů, vzniklo i 25 tůní

22. 5. 2020 | Lesy České republiky, s. p.

Zádolský potok a jeho levostranný přítok vrátily Lesy České republiky na Svitavsku v Pardubickém kraji zpět do přírodních koryt toků. V nivě se tak zase drží voda, která dříve odtékala napřímeným zahloubeným korytem. Vzniklo i 25 tůní, vše za téměř dva a půl milionu korun bez DPH z programu Lesů ČR Vracíme vodu lesu.

 „Odstranili jsme koryto s uměle vytvořeným valem. V tom stávajícím si voda modeluje dno i břehy sama,“ uvedl Tomáš Sajdl, vedoucí správy toků pro oblast povodí Labe z Lesů ČR. Zádolský potok s nízkou průtočnou kapacitou a malým podélným sklonem dna tak opět meandruje krajinou. „Kdysi uměle vytvořené koryto jsme zasypali,“ dodal Sajdl. Vodohospodáři v místě vybudovali také 21 různě tvarovaných i hlubokých tůní, ve kterých jsou například uložené pařezy. Tím vznikly oblíbené biotopy vodomilných živočichů, především obojživelníků. Další naleznou útočiště v mrtvém dřevě, tedy v pařezech a kmenech ponechaných v potoční nivě kolem nového koryta a tůní.

Obdobně dnes v přírodní a nové trase meandruje i levostranný přítok Zádolského potoka. Také v tomto případě se původní koryto zasypalo a vznikly další čtyři tůně.

Všechna opatření podnik provedl na 44 049 metrech čtverečních, ale voda, která zůstane v krajině, ovlivní podstatně větší území.

Projekt podpořila Evropská unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.  

 

KONTAKT: 

Eva Jouklová

tisková mluvčí Lesů ČR;

+420 725257900;

eva.jouklova@lesycr.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 22. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:19