Agris.cz - agrární portál

Ovce u Želivky opět pomáhají kriticky ohrožené kuřičce hadcové

21. 5. 2020 | ČTK

Na území národní přírodní památky Hadce u Želivky se letos opět pase stádo ovcí, a pomáhá tak návratu ohrožených rostlin. Cílem projektu vlašimských ochránců přírody je udržet v této oblasti podmínky pro kriticky ohroženou bylinu kuřičku hadcovou, informoval dnes ČTK Ondřej Pašek z Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Vlašim.

Na území pěti hektarů národní přírodní památky se po dobu dvou týdnů pase stádo 30 ovcí. Velikost stáda i doba pastvy jsou omezeny kvůli blízkosti vodárenské nádrže. ČSOP Vlašim získal od Lesů České republiky a Povodí Vltavy potřebné výjimky. Stádo je pod dozorem proškoleného personálu, ovce jsou ve dvojitém ohradníku ze sítí nabitých elektřinou. I přes blízkost dálnice D1 a stavební práce na této dopravní tepně podle Paška nejeví žádný neklid. Ekologové proto stejně jako loni neočekávají žádné nečekané problémy.

Letos ochránci začali s lesní pastvou u Želivky již v květnu. Navazují na loňskou sezonu, která podle nich ukázala, že spasením travin se skutečně uvolňuje místo pro vzácné kvetoucí druhy, jako jsou vítod hořký krátkolistý nebo penízek horský. Těm se v řídkých borech na hadcovém podloží dařilo v minulosti právě kvůli tomu, že se tu tradičně páslo. Hlavním cílem projektu podpořeného Evropskou unií je umožnit návrat kriticky ohrožené kuřičky hadcové, evropsky chráněné drobné květinky, která roste jen na dvou místech na světě.

khj hj


Zdroj: ČTK, 21. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:09