Agris.cz - agrární portál

Firmě Europasta stoupla v březnu poptávka po těstovinách o 50 pct

19. 5. 2020 | ČTK

Firmě Europasta SE, která vyrábí a prodává těstoviny, stoupla v březnu v souvislosti s pandemií koronaviru poptávka o 50 procent. Měla objednávky až na 700 tun denně. Společnost, jež vlastní značku Zátkovy těstoviny a Adriana, se zároveň potýkala se čtrnáctidenní karanténou v Litovli a okolí. V Litovli na Hané má hlavní výrobní závod, který pokrývá 80 procent republikové výroby těstovin, těžké bylo zajistit dopravu surovin i potřebný počet zaměstnanců, řekl ČTK předseda představenstva Pavel Hrdina.

V roce 2019 prodala firma 51.900 tun těstovin, meziročně o dvě procenta víc. Tržby stouply o sedm procent na 1,1 miliardy Kč, zisk po zdanění téměř zdvojnásobila na 6,1 milionu. Provozní marže ale podle firmy zůstala za očekáváním. Vyplývá to z výroční zprávy. Zisk EBITDA (zisk před započtením úroků, daní a odpisů) byl loni 58 milionů Kč, uvedl Hrdina. Letos firma s 200 zaměstnanci plánuje pětiprocentní růst tržeb.

Tlak řetězců na větší dodávky kvůli koronaviru začal koncem února. Běžně firma za měsíc prodá 4500 tun těstovin, v březnu to bylo až 7000 tun. "Byly extrémní dny s poptávkou až 700 tun těstovin za den. Úskalí bylo zejména logistické, protože nebyl dostatek dopravní kapacity, která by zboží přepravila do skladů obchodních řetězců," řekl Hrdina. K normálu se začal trh vracet v půli dubna.

Europastu zasáhla karanténa Litovle a okolí: firma byla pod tlakem, aby dodávala víc, přitom měla prázdné sklady, v nichž jinak drží třítýdenní zásoby. Počet zaměstnanců klesl o 30 procent, někteří čerpali ošetřovné, jiní se báli jet do závodu. V určité fázi vyráběla Europasta jen pět základních tvarů výrobků, produkci se ale povedlo proti standardu zvýšit.

Firmě pomohlo s výjimkami při karanténě ministerstvo zemědělství i potravinářská komora. Někteří řidiči kamionů se surovinami nechtěli do zóny jezdit, firma tak část zboží překládala v Olomouci. V Litovli, kde zaměstnává 130 lidí, měla tři nemocné s covid-19, všichni jsou už zdraví.

Při pandemii měla firma i omezené dodávky tvrdé pšenice ze Slovenska, Rakouska a Maďarska. Byla malá úroda. "Nedostatek se dařilo pokrýt dodávkami měkké pšenice. Teď zápasíme s cenovou hladinou tvrdé pšenice, problém je devalvace koruny, která prodražila dovoz," řekl Hrdina.

Tři čtvrtiny produkce vyrábí firma v Litovli, v Boršově nad Vltavou dětskou krupičku, válcované těstoviny a provozuje tam pšeničný mlýn. Europasta nabízí 450 druhů výrobků, vyváží téměř polovinu produkce. Roční kapacita je 75.000 tun těstovin. Pracuje se v třísměnném provozu. Dělníci mají průměrný plat 26.000 až 27.000 Kč.

Bratři Vlastimil a Dobroslav Zátkové zahájili v Boršově nad Vltavou provoz první těstárny Rakouska-Uherska v roce 1884. Potomci rodiny prodali v roce 2000 akcie firmě Europasta. Kromě Hrdiny mají další třetinové akciové podíly španělská těstárenská firma Gallo a portugalská Cerealis.

vkc sd


Zdroj: ČTK, 19. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 14:39