Agris.cz - agrární portál

Írán asi povolá k zásahu proti sarančatům armádu

18. 5. 2020 | ČTK

Írán bude možná muset už druhý rok po sobě povolat armádu do boje proti sarančatům, která na jihu země ničí úrodu. Podle zástupce ministerstva zdravotnictví, jehož dnes citovala íránská agentura ILNA, hrozí, že hejna tohoto žravého hmyzu zničí úrodu v hodnotě přes sedm miliard dolarů (179 miliard korun).

Mluvčí ministerské organizace zabývající se ochranou rostlin Mohammad Rezá Mír řekl, že sarančata už napadla plodiny na rozloze 200.000 hektarů v sedmi z 31 íránských provincií. Jde o území od východní hranice s Pákistánem po západní hranici s Irákem. Podle Míra může být brzo v ohrožení až milion hektarů.

"Armáda slíbila, že v boji proti sarančatům pomůže a dodá terénní vozy k využití pro zásah ve špatně dostupných místech. Loni poskytla lidi i techniku a byla to velká pomoc," řekl Mír.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) odhadla, že v sousedním Pákistánu sarančata zničila úrodu za 2,2 miliardy dolarů.

Jak napsala agentura Reuters, v případě Íránu by ztráta úrody byla další ekonomickou ranou v době, kdy země čelí americkým sankcím a epidemii koronaviru.

sva jd


Zdroj: ČTK, 18. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:44