Agris.cz - agrární portál

Dobré zprávy z Moravy. Ledoví muži révu ušetřili, kvést by mohla za 20 dní

18. 5. 2020 | peprconsulting.cz

Předpověď meteorologů, která varovala před mrazivými teplotami během svátků tzv. ledových mužů, se na Moravě nevyplnila. Teploty ve vinicích se udržely nad nulou, a tudíž nezpůsobily vážnější škody. Problémem dál zůstává sucho. Ohlášené mrazy do vinic prozatím nedorazily. Nejnižší naměřená teplota v květnu byla 2 °C a podle odhadů vinařů by nemělo mrznout ani v dalších dnech.

Mnohem více vinaře trápí trvalé sucho. V dubnu byly srážky prakticky nulové a stav vody v půdě nezlepšily ani deště minulých dní. „Jsme rádi za každou kapku vody, ale srážky posledních dnů vláhový deficit určitě nenahradí. Je znát, že se nacházíme ve srážkovém stínu. I když v Čechách pršelo, na Moravě spadlo přibližně 12 milimetrů srážek, což je velmi málo,“ říká vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT Josef Svoboda.

K obvyklým květnovým povinnostem vinaře, mezi které patří čištění kmínků od nežádoucích výhonů a stavby opěrných konstrukcí a plotů pro révu, častěji přibývá i závlaha. Zalévat se musí mladé rostliny, které by se bez dostatku vláhy neujaly.

Květ révy očekávají za 20 dní

Z hlediska teplot se letošní rok prozatím velmi podobá loňskému. Vinaři proto očekávají, že podobně jako vloni vykvete réva v první polovině června. „Jako vinaři si musíme zvykat na nový kalendář. Zatímco před deseti lety bylo obvyklé, že réva kvetla okolo 20. června, v posledních letech to bývá i o 2 až 3 týdny dřív,“ říká Svoboda.

 

Kontakt:

Michaela Vrbová

PR manager, PEPR Consulting

vrbova@peprconsulting.cz

+420 737 755 094


Zdroj: peprconsulting.cz, 18. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 15:24