Agris.cz - agrární portál

Stock Spirits díky vyššímu prodeji v ČR a Polsku zvýšil zisk

14. 5. 2020 | ČTK

Středoevropský výrobce lihovin Stock Spirits Group zvýšil za první pololetí svého finančního roku zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) a bez zahrnutí mimořádných položek o 25,6 procenta na 44,2 milionu eur (1,2 miliardy Kč). Firmě pomohlo, že spotřebitelé na jejích dvou největších trzích, což je Polsko a Česká republika, se zásobovali před plánovaným zvýšením daní. Skupina, která vlastní i likérku Stock Plzeň-Božkov, o tom informovala v dnešním sdělení.

Ke zvýšení zisku firmě pomohl i větší prodej alkoholu v maloobchodech v době koronavirových omezení.

Výnosy za šest měsíců do konce března firma zvýšila o 15,1 procenta na 180,7 milionu eur (pět miliard Kč). Objem prodeje vzrostl o 8,4 procenta. V Polsku výnosy při konstantních směnných kurzech stouply o 25,4 procenta, v České republice pak o 9,1 procenta. Obě země se na celkových výnosech skupiny podílejí z 83,9 procenta.

Stock Spirits uvedl, že prodej v obchodech pomohl zmírnit dopad poklesu prodeje v barech, klubech, restauracích a hotelech způsobený kvůli omezením souvisejícím se snahou zastavit šíření nemoci covid-19. Maloobchodní prodej mimo bary a restaurace se na celkových výnosech firmy podílel téměř 85 procenty.

Generální ředitel Mirek Stachowicz uvedl, že zaměření na prodej v obchodech pomohlo zmírnit negativní dopad zavřených barů a restaurací, což začalo koncem čtvrtletí. Očekává se však, že v dalším čtvrtletí bude mít pandemie výrazný dopad na zisk všech velkých výrobců alkoholu. Hlavně kvůli uzavření výroben, barů a restaurací.

Stock Spirits je jedním z předních producentů značkových lihovin a likérů ve střední a východní Evropě. Působí v Polsku, České republice, na Slovensku, v Itálii, v Chorvatsku a v Bosně a Hercegovině. Produkci vyváží do více než 50 zemí po celém světě. Firma patří mezi přední světové producenty vodky. Mezi její značky patří Stock 84, Fernet Stock, Limonce či Żołᶏdkowa.


Zdroj: ČTK, 14. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 07:22