Agris.cz - agrární portál

Do pomoci zemědělcům se dosud zapojilo zhruba 150 studentů ČZU

13. 5. 2020 | ČTK

Zhruba 150 studentů České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) se dosud zapojilo do pomoci zemědělcům a lesníkům, ke které v březnu vyzvalo ministerstvo zemědělství společně se zástupci vysokých škol. ČTK o tom informovala mluvčí ČZU Karla Mráčková. V zemědělském, potravinářském a lesnickém sektoru běžně pracuje řada cizinců, kteří nyní kvůli opatřením proti koronaviru v Česku chybí. V reakci na výzvu ministerstva vznikl projekt Univerzity zemědělcům a lesníkům.

Výpomoc v zemědělství i lesnictví podle Mráčkové zprostředkovává portál Agroprace.cz, který před vypuknutím koronavirové pandemie nabízel brigády studentům ČZU. Nyní nabízí nejčastěji práci na chmelnici, kde v březnu chyběly stovky lidí na zapichování drátků k růstu plodiny. "Pracovní síly jsou ale třeba i na sklizeň ovoce a zeleniny nebo například v oblasti potravinářství," řekl Vlastimil Mikšík z ČZU v Praze. Zájem je podle něj také o práci v lesích a sázení stromů.

Nabízená práce je většinou sezonní a v uplynulých letech ji většinou dělali zahraniční pracovníci. Často jde o ruční práci, kterou nelze nahradit stroji. Zástupy se hledají ale i za zaměstnance, kteří jsou v karanténě nebo jsou nemocní. Část nabízených míst jsou běžné brigády. Pro studenty vznikla také facebooková skupina, do které se dosud připojilo kolem 620 lidí.

Zájem zapojit se do pomoci projevilo podle vedoucího kariérního centra ČZU Přemysla Gubáni také kolem sta zahraničních studentů. S jazykovou bariérou jim podle zástupců centra mohou pomáhat anglicky mluvící čeští studenti. Dobrovolnickou práci započítává ČZU do povinné odborné praxe. Dobrovolníci jsou kromě toho zvýhodněni při volbě termínů zkoušek, dodala Mráčková.

Podle ní nabízí pomoc v zemědělství kromě studentů také různé společnosti a firmy. "Každý den zaznamenáváme mnoho telefonátů, dotazy směrují i přes web agroprace.cz," doplnil Mikšík.

K zapojení studentů do prací v zemědělském, potravinářském a lesnickém sektoru kvůli koronavirové krizi vyzval 17. března ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) spolu s rektorem ČZU Petrem Skleničkou, rektorkou Mendelovy univerzity v Brně Danuší Nerudovou a rektorem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Tomášem Machulou. Na jarní zemědělské práce běžně přijíždí brigádníci hlavně ze Slovenska, Rumunska, Ukrajiny nebo Bulharska, kteří se letos kvůli zavřeným hranicím do ČR nedostali.


Zdroj: ČTK, 13. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 22:15