Agris.cz - agrární portál

MZe představí místa, kde by v budoucnu mohly vyrůst přehrady

11. 5. 2020 | ČTK

Ministerstvo zemědělství dnes představí 31 míst, která by chtělo chránit pro budoucí vodní nádrže. Souhlasili s nimi starostové tamních obcí, uvedl již dříve ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). V současnosti je v tzv. generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod (LAPV) 65 míst.

Ministerstvo loni původně předložilo návrh na rozšíření lokalit o 49, na podzim se snížil jejich počet o dvě, vypadly Vilémov na Jizeře a Stodůlky na Křemelné. Na hájených územích se nesmějí mimo jiné stavět dopravní koridory nebo průmyslová a energetická zařízení, která by mohla narušit geologické poměry daného místa. Návrh se podle Tomana projednával s krajskými úřady a se 123 obcemi, jejichž katastrální území by bylo hájením dotčeno.

Kraje a 90 obcí souhlasilo s navýšením generelu LAPV o 31 míst. Ministerstvo životního prostředí podle informací z minulého týdne ale kývlo jenom na tři oblasti. "Nejde o místa, kde bychom zítra začali stavět přehrady, ale musíme je chránit pro omezení vodních zdrojů pro budoucnost," dodal ministr.

Stát se nyní zabývá stavbou šesti přehrad - Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále pak Nových Heřminov na Bruntálsku, Skaliček na Bečvě a Vlachovic ve Zlínském kraji.


Zdroj: ČTK, 11. 5. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 08:02