Agris.cz - agrární portál

Některé e-shopy s doplňky podle SZPI dál zneužívají pandemii

17. 4. 2020 | ČTK

Někteří internetoví prodejci doplňků stravy nadále zneužívají pandemie nemoci covid-19 a přisuzují svému zboží preventivní nebo léčebné účinky. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes informovala o sedmi dalších e-shopech, se kterými zahájí správní řízení kvůli takzvaným nepovoleným léčebným tvrzením. Patrně jim uloží pokuty.

"SZPI důrazně upozorňuje spotřebitele i kontrolované osoby, že doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny, a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům," uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Konkrétně jmenoval například web Mamaselva.eu, na němž prodejce nabízel v sekci "Posílení imunity proti koronaviru" 18 výrobků - doplňků stravy. Název sekce je podle inspekce sám o sobě zakázaným léčebným tvrzením. Stejný web nabízel také "Koronavir balíček" peruánských bylinek a vitamínů.

Inspekce se zabývá také webem www.tvojezdravi.eu, kde prodejce u několika doplňků stravy mimo jiné uvedl, že mohou v období epidemie koronaviru pomoci "zvýšit jak celkovou imunitu organismu, tak i obranyschopnost dýchacích cest a přežit připadnou nemoc v lehčí formě a bez následků".

Další prohřešky vyčítá inspekce provozovatelům e-shopů Econea.cz, Essynbio.cz, Bjococo.com/cz nebo Namaximum.cz a Medicinka.cz. Použitím zakázaných léčebných tvrzení provozovatelé porušili podle SZPI zákon o regulaci reklamy.

V souvislosti s virovou epidemií už inspekce zaznamenala řadu podobných případů. "Inspekce se bude kontrole používání nepovolených léčebných tvrzení tohoto typu u doplňků stravy věnovat i dále," uvedl Kopřiva.

tmd dr


Zdroj: ČTK, 17. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 22:58