https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pozor-v-lesich-se-pracuje-pocitejte-se-tim-vzkazuji-lesnici-pred-velikonocnimi-svatky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pozor, v lesích se pracuje, počítejte se tím, vzkazují lesníci před velikonočními svátky

9.4.2020 13:24 | PRAHA (Ekolist.cz)
Les. Vstup volný.
Les. Vstup volný.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pikrepo
Jarní teplé počasí a volné velikonoční dny zvou k vycházkám a výletům, tedy i do lesů. Tam se ale intenzivně pracuje, především těží a zalesňuje, takže se na cestách mohou lidé potkat s lesnickou technikou, harvestory, nákladními a jinými vozy lesnického personálu. S tím je třeba počítat. A také je nutné nedělat z lesa parkoviště. Lesní zákon stání i vjezd motorových vozidel do lesů zakazuje. Informují o tom Lesy ČR.
 

Tuzemské lesy nebývají oplocené a podle pravidel daných lesních zákonem má do nich přístup každý. Zákon ale zakazuje do lesa vjíždět či v něm parkovat, což platí bez ohledu na tom, zda je lesní cesta uzavřena závorou, či jen dopravní značkou, upozorňují lesníci.

„Lesní cesty stavíme a udržujeme, abychom je mohli využít při lesnickém hospodaření. Musejí tedy vždycky zůstat průchozí a volné pro lesnickou techniku,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Lesníci a poté policie každý rok řeší obdobné přestupky, které všem zbytečně komplikují život.

To platí i pro jezdce na čtyřkolkách a motorkách, kteří dokonce vjíždějí do porostů a narušují půdní kryt. „Zvlášť v posledních letech vyhledávají vytěžené mýtiny a paseky po kůrovcové kalamitě. Ty jsou však už často zalesněné, takže tito jezdci způsobují škodu na sazenicích, které se kvůli poškození neujmou,“ upozorňuje Vojáček.

Houby, borůvky nebo lesní maliny sbírané a trhané pro vlastní potřebu jsou v lesích volně k mání. Zakázaný je ale jejich nešetrný sběr. Případnou těžbu dříví, tak zvanou samovýrobu pro vlastní potřebu, vždy musí povolit majitel či správce lesa.

V lese také podle zákona nesmí lidé křičet ani volně pouštět psy, pohazovat odpadky, kouřit, rozdělávat oheň či tábořit, s výjimkou k tomu vyhrazených a označených míst.

Oheň se smí rozdělávat až 50 metrů od lesa. „To je zvlášť nyní, když je velké sucho a les je oslabený, potřeba dodržovat, aby kvůli nedbalosti nevznikl požár. Patnáct lesních požárů za minulý týden je alarmujících a varujících,“ dodal generální ředitel státního podniku. Jen ve státních lesích spravovaných Lesy ČR hořelo od začátku roku pětadvacetkrát, případy řeší hasiči s policií. Oheň zasáhl 17 hektarů a způsobil škodu ve výši 1,3 miliony korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist