Oteplování vyvrcholí ve čtvrtek, po Velikonocích se citelně ochladí

Po Velikonocích se citelně ochladí, teplé počasí nahrává alergenům (zdroj: ČT24)

Ranní mrazy a odpoledne až okolo 25 stupňů Celsia. Takové počasí s jasnou oblohou vydrží ještě ve čtvrtek. Od pátku se to ale začne měnit a průměrná teplota klesne k 16 stupňům. V úterý po Velikonocích se pak dostaví citelné ochlazení, kdy bude jen okolo deseti stupňů.

Už ve čtvrtek by se mohly ojediněle objevit slabé přeháňky v odpoledních hodinách nebo v pátek dopoledne. Většinou ale bude polojasno. Oblačnosti pak bude od západu přibývat v neděli. Vůbec nejvíc zataženo bude na Velikonoční pondělí, kdy by se měl objevit déšť s přeháňkami na většině území.

Teploty se budou v příštích dnech pohybovat do 20 nebo 22 stupňů, chladnější pátek a sobota budou mít na severu a severovýchodě republiky jen okolo patnácti stupňů. Nejchladněji bude v úterý, přes den jen okolo deseti stupňů, minima budou všude pod nulou. Dokonce se mohou objevit i sněhové přeháňky.

UV záření nemá vliv na šíření koronaviru

V Česku přetrvává díky vysokému tlaku vzduchu nadprůměrné teplo a sucho a kvůli extrémně ztenčené ozonové vrstvě slunce rychle opaluje. Sluneční UV záření má různé vlnové délky, k zemskému povrchu lépe pronikají ty delší.

Virucidní (vir zneškodňující) účinky mají ale kratší vlny, jde o takzvané UV-C záření. Právě tohle, jinak život ohrožující záření, k Zemi díky ozonové vrstvě prakticky neproniká. Takže Slunce nynější šíření koronaviru přímo neovlivňuje.

Při stávajícím nadprůměrně teplém počasí ale přibývá pylu. Alergikům vadí zejména silně alergizující bříza, habr, jasan, topol nebo vrba.