Agris.cz - agrární portál

Jihočeská firma DK Open balí víc pečiva, propouštět nebude

8. 4. 2020 | ČTK

Pekařská firma DK OPEN sídlící v Jindřichově Hradci zaznamenala větší zájem o balené pečivo. Kvůli dopadům koronaviru balí částečně i rohlíky. První dny po vládních omezeních jí krátkodobě narostl zájem o chléb, rohlíky a housky. Zároveň jí ale o dvě třetiny klesla poptávka v síti prodejen DéKáčko. Někteří ze zaměstnanců, jichž je přes 250, vybírají starou dovolenou nebo jsou doma na ošetřovném. Propouštět se firma nechystá, omezila ale agenturní pracovníky. ČTK to dnes řekl jednatel firmy Vojtěch Kabeš.

DK OPEN dělá pekařské a cukrářské výrobky. Provozy v Jindřichově Hradci a Táboře napečou denně 6,5 tuny všech druhů konzumního chleba. "Co se týká pekárny, v prvopočátku při té panice byl nárůst v základním pečivu: chléb, rohlík, houska. Po panice to spadlo na stejná čísla a začalo se to přelévat; chléb nebalený do baleného. U rohlíků nastal pokles, jak se začalo zveřejňovat v médiích, že se to (nákaza) může přenášet přes nebalené pečivo. Začaly růst prodeje baleného chleba, tím jsme nahradili ztrátu u nebaleného, ale u rohlíků je pokles a řetězcový trh nám začal omezovat objednávky na jemné pečivo jako buchty," řekl Kabeš. Poptávka po baleném pečivu je hlavně od řetězců.

Firma provozuje v jižních Čechách i síť 21 prodejen s kavárnou s názvem DéKáčko. Na obratu se podílí z jedné čtvrtiny, ze 75 procent pak řetězce a kamenné prodejny potravin. U prodejen DéKáčko klesly kvůli vládním omezením tržby proti běžnému stavu asi o dvě třetiny. DK OPEN do nich dodává i vlastní zákusky, cukrářský provoz jede teď na poloviční výkon.

Firma zatím nepropouští, omezila ale počet agenturních pracovníků. Někteří zaměstnanci teď čerpají starou dovolenou či ošetřovné. Kvůli ekonomickým dopadům koronaviru pozastavila firma investice.

DK OPEN měla v roce 2018 čistý obrat 183,1 milionu korun, prodala 4048 tun zboží. Firma vznikla v prosinci 1992 při privatizaci pekařského provozu v Jindřichově Hradci. Nabízí přes 350 druhů výrobků, zásobuje více než 500 stálých zákazníků.


Zdroj: ČTK, 8. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:38