Agris.cz - agrární portál

Magistrátní jídelna v Brně vaří denně až 300 jídel pro bezdomovce

8. 4. 2020 | ČTK

Až tři stovky teplých jídel připraví každý den jídelna brněnského magistrátu. Nejsou určena pro úředníky, ale pro lidi bez domova. Využití volných kapacit jídelny schválili brněnští radní minulý týden, tento týden už začala jídelna pro bezdomovce vařit.

"Vzhledem k velkému množství magistrátních zaměstnanců, kteří pracují z domova nebo se starají o člena rodiny, funguje naše jídelna zhruba na polovinu své kapacity. Rozhodli jsme se proto zařízení využít a zabezpečit jídlo sociálně potřebným," uvedla v tiskové zprávě brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Podle denní potřeby jídelna pro lidi bez domova vaří denně od 100 do 300 jídel. Jejich rozvážku pak zajišťuje Diecézní charita Brno společně s komunitou Sant'Edigio, která se zaměřuje na pomoc chudým a v Brně provozuje restauraci L'Eau Vive.

Jedna porce jídla, tedy polévka a hlavní jídlo, vyjde přibližně na 60 korun. Tyto náklady pokryje město z veřejné sbírky, kterou vyhlásilo ke zmírnění následků pandemie koronaviru. Z krizových rezerv město koupí také dva zatavovací stroje a zatavovací misky, tato investice by neměla přesáhnout 50.000 korun.

Jakmile začnou fungovat dočasná kontaktní centra pro bezdomovce v židenických kasárnách, na Vlhké ulici a stanové městečko u Anthroposu, budou jídla vydávána také tam.

Na jižní Moravě bylo dnes ráno 289 potvrzených případů nemoci covid-19, ve Fakultní nemocnici u svaté Anny leží deset pacientů z celé Moravy s těžkým průběhem nemoci.


Zdroj: ČTK, 8. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:26