Agris.cz - agrární portál

Mrazivé počasí zatím úrodu vína na Moravě neohrozilo

6. 4. 2020 | ČTK

Několik dnů mrazivých nočních teplot, které na jižní Moravě v tomto týdnu pokořily mnoho rekordů pro konec března, úrodu révy vinné v kraji neohrozí. Vyplývá to z vyjádření vinařů pro ČTK.

"Réva je ve stádiu, kdy se teprve chystá na rašení, na rostlinách začínají praskat očka a objevuje se na nich bělavé chmýří, kterému říkáme 'vatička'. Toto období není z hlediska mrazů rizikové," vedl Josef Svoboda, vinohradnický manažer společnosti Bohemia Sekt.

Výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček doplnil, že pro révu jsou rizikové až pozdější mrazy, například v květnu. "Tyto mrazy révu nepoškodily. A pokud nějaká očka ano, pak jen nevýznamné, zanedbatelné množství," uvedl Půček.

Réva začíná obvykle rašit až v dubnu a ani po letošní teplé zimě to není jinak. Důležitý tak bude zejména vývoj počasí v dalších týdnech.

"Na našich vinicích jsme v březnu naměřili nejnižší teplotu šest stupňů pod nulou, což je opravdu hodně málo. Vybrané vzorky rostlin jsme proto preventivně kontrolovali a zatím se vše jeví v pořádku. Důležitý bude vývoj hlavně v dalších týdnech, kdy už budou na rostlinách pupeny a nízké teploty by přinesly výrazně větší škody," dodal Svoboda.

Ranní mráz na jihu Moravy v tomto týdnu klesal i pod osm stupňů Celsia. Škody způsobil hlavně na letošní úrodě meruněk, stromy totiž po teplé zimě vykvetly dříve. Podle jihomoravských ovocnářů bude letošní úroda meruněk velmi špatná.


Zdroj: ČTK, 6. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 19:50