Agris.cz - agrární portál

FAO: Světové ceny potravin klesly kvůli koronaviru a levné ropě

4. 4. 2020 | ČTK

Světové ceny potravin se v březnu výrazně snížily, a to kvůli poklesu poptávky souvisejícímu s koronavirem a levnější ropě. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v březnu meziměsíčně klesla o 4,3 procenta na 172,2 bodu.

"Za poklesem cen stály převážně faktory na straně poptávky, nikoli nabídky," uvedl ekonom FAO Abdolreza Abbassian. "Tyto poptávkové faktory jsou ovlivněny čím dál horšími ekonomickými vyhlídkami," dodal.

Nejvýraznější propad vykázal cenový index pro cukr, který se oproti únoru snížil o 19 procent. Za tímto poklesem podle FAO stála nižší spotřeba související s omezeními pohybu obyvatel, která kvůli šíření koronaviru zavedla řada zemí.


Zdroj: ČTK, 4. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:47