Agris.cz - agrární portál

Do ovocné školky Malochýn chodí míň lidí, možná neví, že otevřela

3. 4. 2020 | ČTK

Jarní prodej v ovocné školce Malochýn na Havlíčkobrodsku je zatím slabší než v minulých letech. Majitel Bohumil Petruželka to přičítá tomu, že kvůli omezením vyvolaným šířením koronaviru lidé méně cestují. Na odbyt teď jdou nejvíc jabloně, rybíz, angrešt nebo maliník. Pro růže, jichž se u Sobíňova pěstuje stovka odrůd, zákazníci ve větší míře obvykle jezdí až později v dubnu.

Zahrádkáře teď asi přibrzdily i mrazy. "Ale větší vliv bude mít omezený pohyb. Řada lidí asi ani neví, že můžeme prodávat," uvedl Petruželka. I ve školce ale platí povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy.

Jarní prodej stromků obvykle trvá do konce dubna, pokud jsou z volné půdy. Sazenice v kontejnerech je možné nasázet i později, školka v nich má hlavně drobné ovoce. Hlavní prodejní sezona je ale na podzim, což se potvrdilo i vloni. "Lidé měli zájem nakupovat, proto už některé odrůdy nejsou. Vyprodaly se slivoně - švestky, renklody, mirabelky," uvedl Petruželka.

I v sadařství se trendy mění. Několik let roste zájem o ovocné stromy s vyšším kmenem, předtím spíš opomíjené. Přispívají k tomu iniciativy na jejich vysazování u cest. Do krajiny chtějí lidé vracet také starší a typické krajové odrůdy, některé se znovu sázejí i do zahrad. "Začali jsme proto dělat odrůdy, jako je Spartan, Grávštýnské, Matčino, Čistecké lahůdkové, a další. Pořád je oblíbené Průsvitné letní," řekl Petruželka, který ve školce pracuje 39. rokem.

Školka navazuje na tradici sahající hluboko do minulého století. Tříhektarový areál je teď na kraji Sobíňova. S nadmořskou výškou 560 metrů je podle Petruželky asi nejvýše položenou ovocnou školkou v Česku, což podle něj přispívá k otužilosti stromků a sazenic.

Do školky se mohou lidé vydat i v létě, podívat se na záhony s tisíci růžemi. Nejvíc kvetou v červenci. "Mohou si k nim přivonět, vidí jak jsou narostlé, jakou mají barvu," uvedl Petruželka. Pokud si někdo nějakou odrůdu vybere, může si ji objednat a vyzvednout při podzimním prodeji.

Věra Stejskalová


Zdroj: ČTK, 3. 4. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 10:20