Agris.cz - agrární portál

Příroda je na dosah všude: pomozte nám mapovat veverky

27. 3. 2020 | AOPK ČR

Za přírodou není nutné jezdit do turisticky atraktivních míst, najít ji totiž můžeme doslova za humny. V okolí našich domovů lze pozorovat mnoho zajímavých zvířat a rostlin. Překvapivě toho o nich ale docela málo víme. Právě proto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR přišla před časem s výzvou pro veřejnost k mapování veverek: „Na veverku s mobilem“.   

„Zkuste se v těchto nelehkých dnech zaměřit na veverky a dát nám o nich vědět prostřednictvím aplikace BioLog [1]. Veverky jsou běžně k vidění i ve velkých městech, s trochou štěstí se někdy dají pozorovat přímo z okna. Pomůžete nám zjistit, kde všude žijí, a zda zbarvení srsti nějak souvisí s nadmořskou výškou jejich výskytu,“ vybízí Lucie Záhorová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Veverky jsou v jarním období velice aktivní, shání si potravu i partnera. Ve větvích si staví několik kulovitých hnízd, které pravidelně střídají. To z obavy před predátory. V období péče o mláďata samice dokonce několikrát veverčata přestěhuje. Pokud je dostatek potravy, mohou mít veverky mláďata i dvakrát do roka.

Záznamy pozorování veverky zapsané pomocí aplikace BioLog přehledně ukazuje Story mapa http://veverka.nature.cz. Bílá místa na mapě však napovídají, že jsou ještě oblasti, odkud o pozorování veverky zprávy nejsou. To ale neznamená, že by tam veverka nemohla být.

„Od roku 2018, kdy jsme kampaň zahájili, se počet záznamů pozorovaných veverek ztrojnásobil. Veverka se stala doslova skokanem roku a nyní je nejčastěji zapisovaným druhem přes aplikaci BioLog. Bohužel jsme se také dozvěděli, že hodně veverek zahyne pod koly aut. Touto kampaní chceme nejen získat data, ale také ukázat, že má smysl, aby lidé i běžné druhy zaznamenávali. Věříme, že právě veverka je může k cílenému sledování přírody přitáhnout. Sdílením svých pozorování totiž může přispět ochraně přírody opravdu každý,“ dodává Lucie Záhorová.

Pozorování veverky lze zapsat pomocí několika jednoduchých kroků, aplikace byla pro tento účel upravena. Pokud je vám ale bližší obsluha stolního počítače nebo notebooku, je možné svá pozorování zapisovat i prohlížet přímo přes webové stránky na http://biolog.nature.cz. Stačí si k tomu založit účet. Aplikace je propojena s Nálezovou databází ochrany přírody, kterou Agentura ochrany přírody a krajiny ČR provozuje. Ta nyní obsahuje více než kde je v tuto chvíli více než 26 milionů záznamů.

Poznámky:

[1] Aplikace BioLog funguje jako zápisník pozorovaných druhů zvířat a rostlin. Díky ní můžete také zjistit, jaké druhy se ve vašem okolí vyskytují.

 

Kontakt:

Lucie Záhorová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, email: lucie.zahorova@nature.cz, tel: 739 549 996

Karolína Šůlová, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, e-mail: karolina.sulova@nature.cz, tel: 724102406

 

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky – www.nature.cz

Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky je státní instituce, která zajišťuje odbornou i praktickou péči o naši přírodu, zejména o chráněné krajinné oblasti, národní přírodní rezervace a národní přírodní památky. Více na www.nature.cz.


Zdroj: AOPK ČR, 27. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 09:45