Agris.cz - agrární portál

PROBIO: Zvládáme 30pct nárůst, evidujeme ale až 80pct

27. 3. 2020 | ČTK

Velmi vytížená je v současné době česká společnost PROBIO vyrábějící biopotraviny. Ve svém e-shopu přijímala ještě před čtyřmi týdny mezi deseti až 40 objednávkami denně, nyní jich přichází 100 až 150. Kapacitně dokáže firma udržet nárůst o 20 až 30 procent, u některého zboží však v současné době sleduje až 80procentní nárůst. Největší zájem je stejně jako v minulosti o mouky, lidé však více kupují směsi na pečení či vaření nebo luštěniny. V rozhovoru pro ČTK to řekl zakladatel firmy PROBIO Martin Hutař.

V e-shopu Probio.cz se podle Hutaře zvýšila poptávka zhruba o 60 procent. Nezměnila se ale struktura zákazníků, stále nejvíce nakupují mladé rodiny a rodiny s dětmi, řekl. Nejžádanější jsou dlouhodobě mouky, lidé nyní více kupují základní potraviny jako kroupy či luštěniny. Vyšší poptávku firma zaznamenala také od řetězců, kterým dodává mouku pro privátní značky.

"Personálně máme ve firmě problém, nejsme schopni zajistit druhou nebo třetí směnu, která by byla potřeba a chybí nám technický personál. Navíc nestíhají balící linky a výrobci obalů taktéž nestíhají vyrábět obaly," uvedl Hutař. Tento týden podle něj alespoň u moučné linky začne pracovat druhá směna. "Věříme, že deficit ve výrobě brzy doženeme," dodal.

Plně vytížen je také internetový obchod, kde firma také zavádí opatření, aby výrazný nárůst objednávek zvládala odbavovat. Dodání některých objednávek nyní podle Hutaře může trvat několik dní.

Kvůli současnému maximálního nasazení všech pracovníků ve firmě, by Hutař pro ně do budoucna uvítal příspěvek na lázeňský pobyt nebo jinou rekonvalescenci od zdravotních pojišťoven, řekl.

Společnost PROBIO vznikla v roce 1992. V současné době má kolem 120 zaměstnanců, provozuje tři bio mlýny, balírny, sklady a v nabídce má přibližně 1500 položek. PROBIO předloni dosáhlo tržeb necelých 233 milionů korun.

Zájem Čechů o biopotraviny v posledních letech stoupá, podle údajů ministerstva zemědělství spotřeba meziročně roste až o 30,5 procenta.

jif mal


Zdroj: ČTK, 27. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:27