Agris.cz - agrární portál

Jarní potravinová sbírka bude zřejmě v náhradním termínu

23. 3. 2020 | ČTK

Jarní potravinová sbírka, ve které loni Češi věnovali 235 tun zboží, bude letos zřejmě v náhradním termínu či v alternativní formě. Původně se měla uskutečnit 18. dubna. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Česká federace potravinových bank. Jarní sbírka se loni vedle podzimní charity uskutečnila poprvé.

"Sbírku potravin zajišťuje více než 4000 dobrovolníků a zaměstnanců obchodních řetězců, jejichž zdraví nemůžeme v žádném případě ohrozit. O náhradním datu nebo alternativní formě sbírky budeme informovat," uvedla ředitelka federace Veronika Láchová. Podle ní se stále hledají možnosti, jak vybrat trvanlivé potraviny pro občany v nouzi, aby zároveň nebyli ohrožení dobrovolníci a pracovníci federace nebo obchodů.

Náhradní termín po skončení epidemie zatím není možné stanovit. "Pokud bychom ji dělali, tak by určitě byla v menším rozsahu. Všechny lidské kapacity jsou vyčerpané a to jak u obchodníků, tak i studenti - až se vrátí do škol, budou se muset učit," řekla ČTK. Pravděpodobní je možnost, že se po konci státních omezení zřídí odběrná místa, kam lidé budou moci darovat potraviny, které si koupili v době epidemie do zásoby. Federace také spustila darovací účet, ze kterého se budou potraviny nakupovat.

Loni při podzimní Sbírce potravin vybrali dobrovolníci pro potřebné 330 tun potravin a 52 tun drogistického zboží, což byl rekord. Do charitativní akce se zapojilo i nejvíce prodejen, a to 754, a také největší počet dobrovolníků - 4500.

Potravinové banky následně rozvezou vybranou pomoc lidem, kteří ji potřebují. Jsou mezi nimi senioři, matky samoživitelky, děti z dětských domovů, handicapovaní, ale i lidé bez domova.

Sbírka potravin volně navazuje na předchozí Národní potravinové sbírky, které ve spolupráci s Českou federací potravinových bank pořádala organizace Byznys pro společnost. Od loňského roku akce pokračuje pod názvem Sbírka potravin a společně s potravinovými bankami ji pořádá Svaz obchodu a cestovního ruchu.


Zdroj: ČTK, 23. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 13:11