Agris.cz - agrární portál

Zemědělci bojují s dopady koronaviru. Pomoci jim může digitalizace

23. 3. 2020 | Agdata

Brno, 20. března 2020

Zoufalý nedostatek pracovních sil v zemědělství ohrožuje letošní rostlinnou i živočišnou výrobu. Uzavření hranic kvůli epidemii koronaviru způsobilo mimo jiné i to, že brigádníci ze zahraničí nebudou moci českým farmářům pomoci s manuálními pracemi na polích či v lese. Omezený pohyb domácího obyvatelstva a strach z nakažení zákeřnou nemocí ochromil i tuzemské pracovníky, kteří často obsluhují složité stroje. Farmáři mají však pomoc právě v technologiích. Klíčem k minimalizování škod může být digitalizace vlastních polností.

Rostlinná výroba je v ohrožení již nyní. Absence pracovních sil může mít neblahé důsledky například při sklizni chřestu, která se blíží nebo při zakládání úrody zeleniny. Farmáři se rovněž potýkají s všudypřítomnou administrativou a proměnlivými klimatickými podmínkami. Živočišnou výrobu negativně ovlivnilo omezení tzv. prodejů ze dvora nebo zavření restaurací, které jsou častým odběratelem surovin z místních chovů a jatek. Pro zemědělce je tak klíčové najít vhodný systém, který by jim co nejvíce ulehčil práci a plánování, aby mohli vrhnout zbylé síly na samotnou práci v terénu.

Řešením může být digitalizace. Farmářům pomáhá při zaznamenávání polní práce, s intuitivním plánováním plodin, při sledování pohybu hospodářských zvířat nebo s hlídáním stavu skladů. To je jen několik úkonů, kterými digitalizovaná farma zvládne farmáři ulehčit práci. V současné době je již několik tisíc zemědělců, které chytré systémy využívají a stále další se přidávají, ačkoli stále chybí jednotná vládní politika, která by digitalizaci více prosazovala.

Mezi zemědělci cítíme sílící obavy. Narozdíl od průmyslových podniků však nemohou utlumit výrobu, zasít musí ve správný čas. Rovněž i oni jsou vzhledem k absenci pracovních sil nuceni improvizovat, aby vše zvládli. Obrací se na nás velké množství farmářů, kteří zjišťuji, jakými našimi produkty by mohli zefektivnit svoji práci a nahradit nedostatek lidi. Snažíme se jim vysvětlit, že je nejvyšší čas digitalizovat, aby si ulehčili práci v kanceláři a měli víc času na poli a po ruce měli co nejpřesnější data o klimatických podmínkách či o pojezdech mechaniky,“ uvádí Lukáš Musil, obchodní ředitel společnosti Agdata a zároveň akreditovaný konzultant ministerstva zemědělství.

České zemědělství má pro digitalizaci dobré podmínky. Celá země je pokryta kvalitním IoT signálem sítí a dodavatelé systémů mají mnohaleté know-how, které v rámci Evropské unie řadí Česko na úplnou špičku. Společnost Agdata v současné době operuje zhruba na 20 % české půdy a její nástroje využívá více než 1700 aktivních zemědělců, což je zhruba 10 % všech, kteří mají zemědělství jako svou obživu. „Doufáme, že se co nejvíce farmářům povede minimalizovat ztráty a letošní úroda nakonec dopadne navzdory katastrofickým scénářům dobře. Jsme připraveni jim co nejvíce pomoci,“ uzavírá Musil.

O Agdata

Agdata založili bratři Musilové spolu s Jiřím Večeřou v roce 2016. Během tří let se platforma stala nejrozšířenějším ekosystémem pro chytrou správu zemědělských podniků a farem. Určená je pro subjekty všech velikostí, od malých rodinných podniků po velké zemědělské koncerny. Ekosystém Agdata zahrnuje cloudovou softwarovou platformu a celou řadu telematických čidel a senzorů komunikujících pomocí GPS nebo LoRa sítě. V roce 2018 získala společnost investici od fondu Pale Fire Capital. Více na agdata.cz.

Padly informace na úrodnou půdu? Rádi Vám řekneme víc:

František Brož

PR agentura FYI Prague

frantisek.broz@fyi.cz

Jiří Musil

CEO Agdata

jiri.musil@agdata.cz


Zdroj: Agdata, 23. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:26