Agris.cz - agrární portál

S analýzou testů na nový typ koronaviru může pomoct Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Státní veterinární ústav

20. 3. 2020 | MZe ČR

Ministerstvo zemědělství (MZe) dnes ráno odeslalo nabídku Ministerstvu zdravotnictví na využití Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, v.v.i. (VÚVeL) a Státního veterinárního ústavu Jihlava, organizací zřizovaných Mze, při provádění testů na nový typ koronaviru. Ústavy by tak mohly ulehčit jiným zařízením, ve kterých se diagnostika provádí. Šlo by o stovky analýz denně, což by výrazně přispělo k podpoře stávajícího diagnostického systému.

„Jsem velmi vděčný za tuto nabídku našich odborníků. Předložili jsme ji na Ministerstvo zdravotnictví. Kolegové už řeší podrobnosti s Fakultní nemocnicí v Brně a věřím, že se brzy dotáhnou všechny formální náležitosti do konce, aby testování bylo našim ústavům umožněno. Bylo by to opravdu velké ulehčení pro všechny a do budoucna i další navýšení testovacích kapacit,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Podle profesora Alfreda Hery pověřeného řízením VÚVeLu, který s myšlenkou přišel, je ústav připraven nabídnout volnou strojovou kapacitu pro detekci a kvantifikaci viru Covid-19 v počtu stovek analýz denně. Z důvodu bezpečnosti práce ale současná situace neumožňuje pracovníkům ústavu biologické vzorky odebírat. Aktuálně probíhá intenzivní komunikace s Fakultní nemocnicí Brno o technických možnostech této nabídky.

Před zahájením testování je nutné formální schválení pro rutinní analýzu vzorků od lidských pacientů. Na zajištění povolení nyní ústavy pracují.

 

Vojtěch Bílý

tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství

 


Zdroj: MZe ČR, 20. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:35