Agris.cz - agrární portál

MZe: Hasiči půjčili potravinářům a čističkám 3000 masek

20. 3. 2020 | ČTK

Hasiči půjčili potravinářům a zaměstnancům čističek 3000 celoobličejových masek. ČTK to oznámili zástupci ministerstva zemědělství. Firmy je budou moci používat zdarma až dva měsíce. V celé ČR v současnosti ochranné roušky a respirátory chybí.

Dva tisíce masek využijí zaměstnanci čistíren odpadních vod. Ti se podle ministerstva pohybují v rizikovém prostředí. V čistírnách můžou zůstávat zbytky viru obsaženého v moči a stolici dlouhou dobu. Masky bude Sdružení oboru vodovodů a kanalizací distribuovat nejohroženějším zaměstnancům v pátek.

Potravinářská komora dodá masky do podniků, které ji potřebují nejvíce, například při výrobě kojenecké výživy. Ministerstvo zápůjčku zprostředkovalo.

O ochranných aktivitách dnes také informovala například společnost Edenred. Ta daruje každé ze svých 600 partnerských fungujících restaurací, které vaří obědy, pět roušek. Celkem tak půjde také o tři tisíce pomůcek. Ušije firma Snaha, k dispozici by je měli mít zaměstnanci ve čtvrtek.

V Česku platí od půlnoci v souvislosti s bojem proti šíření nového koronaviru zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. Ode dneška je také v prodejnách potravin nebo lékárnách doba mezi 10:00 a 12:00 vyhrazena pro lidi starší 65 let.


Zdroj: ČTK, 20. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:39