Agris.cz - agrární portál

Veterinární správa v Karlovarském kraji dala loni více pokut

17. 3. 2020 | ČTK

Krajská veterinární správa v Karlovarském kraji vloni uložila pokuty v celkové výši 462.700 korun, proti roku 2018 to bylo o více než 50.000 korun více. Více než polovinu pokut inspektoři udělili za pochybení týkající se ochrany zdraví a pohody zvířat, řekla ČTK ředitelka Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Mária Slepičková.

"Co bylo výrazné oproti roku předešlému, byly kontroly hospodářských zvířat. Zatímco v roce 2018 jsme zjistili jen čtyři pochybení, v roce 2019 to bylo už 19 pochybení. Šlo o to, že chovatelé zanedbávali provedení zdravotních zkoušek, které jsou u skotu a ovcí povinné," uvedla Slepičková. Veterinární správa za tyto prohřešky udělila pokuty ve výši 231.500 korun.

Chovatelé nevyšetřili u zvířat nákazy jako leukóza, tuberkulóza, brucelóza a infekční rinotracheitida skotu. Podle Slepičkové jde o nákazy, které se sice v Česku už nevyskytují, ve světě ale vymýcené nejsou. Naposledy se některá z těchto onemocnění v České republice objevila v roce 2017. "Jde o nebezpečné nákazy. Ale proto, že se velice čině obchoduje nejen v rámci Evropské unie ale i s jinými zeměmi, kde tyto nákazy vymýceny nejsou, je to nebezpečí nákazy stále živé," dodala Slepičková.

Kromě chovatelů se zaměřila veterinární správa například i na tržnice a farmářské trhy. V jednom případě zjistili kontroloři závažné nedostatky, prodej potravin za nevhodných podmínek, bez chlazení i s možností přímého kontaktu zákazníků se zbožím. Vysokou pokutu 50.000 korun také dostal farmář, který porážel zvířata v nevhodných podmínkách a také neoprávněně používal značku EKO-BIO.


Zdroj: ČTK, 17. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 04:42