Agris.cz - agrární portál

Budvar kvůli koronaviru omezí výrobu, má plné sklady

15. 3. 2020 | ČTK

Pivovar Budějovický Budvar omezí příští týden výrobu o 30 procent, protože má plné sklady a klesly mu objednávky. Za první dekádu března budou výsledky meziročně o 15 až 20 procent horší. Zhruba stovce zaměstnanců umožní pracovat z domova. Budvar tak reaguje na nouzový stav, který vyhlásila vláda kvůli nemoci COVID-19. Nedaří se mu shánět ochranné pomůcky pro řidiče, co vozí pivo na export. Kapitálově je pivovar stabilní, hledá možnosti, jak podpořit obchodní partnery. ČTK to dnes řekl generální ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Podnik plánuje první redukci výroby. "Zejména z toho důvodu, že jsme plně zásobeni. Měli jsme rozjetý pivovar, který počítal s tím, že pojede, že se blíží Velikonoce. Do toho padl pokles objednávek, s ponurým výhledem. Musíme omezovat výrobu, protože máme plné sklady, abychom je vyprázdnili," řekl ředitel.

Za první část března budou celkové výsledky Budvaru meziročně o 15 až 20 procent nižší. Jak řekl Dvořák, jde o období předtím, než vláda vyhlásila nouzový stav. Celkově čeká podnik pokles poptávky.

"Sudové pivo, tam bude razantní pokles, minimálně polovinu sudového vyvážíme. V zahraničí jsou velmi podobná opatření. Vídeňský Schweizerhaus, naše největší budvarská restaurace na světě, měl tuhle neděli otevírat a nebude. Zákazníků tohoto charakteru bude spousta. Sudové pivo půjde určitě dolů a nemyslím si, že se to dramaticky přesune do lahvového," řekl ředitel. Schweizerhaus je podnik pro 1500 lidí v zábavním parku Prater.

S cash flow Budvar problémy nemá. Kapitálově je podle ředitele stabilní. "V tomto období máme velikánskou výhodu, že nejsme závislí na bankovních úvěrech. Spíš přemýšlíme, jak podpořit naše byznys partnery," řekl Dvořák. Budvar by jim mohl dočasně snížit ceny či odložit splatnost faktur.

Firma zaměstnává 670 lidí. Asi stovce umožní práci z domova. Ti, kteří mají malé děti, mohou být doma. Budvar již 9. března zavřel návštěvnické centrum. "Rozšířili jsme karanténu. Zakázali jsme veškeré návštěvy do pivovaru, vyjma techniků a externích firem, které nám opravují linky," řekl ředitel. V domácí karanténě je asi deset pracovníků.

Řidičům, kteří vozí pivo do zahraničí, se snaží podnik sehnat ochranné prostředky. "Máme velmi omezené množství, které nebude stačit na dlouho," řekl ředitel. Další se firmě nedaří sehnat, slíbené je má až na přelomu měsíce. Pivo po Evropě rozváží asi 30 řidičů. Řidičům kamionů ze zahraničí zajišťuje nově Budvar nakládku, aby cizinci neopustili kabiny aut.

Budvar loni vyvezl do zahraničí téměř 70 procent z prodaného piva. Loni uvařil rekordních 1,679 milionu hektolitrů a tržby poprvé překonaly tři miliardy korun.

vkc sd


Zdroj: ČTK, 15. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 11:46