Agris.cz - agrární portál

Výrobce brambůrků Hobža spustil novou linku, za hodinu 1,2 tuny

12. 3. 2020 | ČTK

Výrobce brambůrků Petr Hobža SNACK ze Strážnice spustil novou výrobní linku, která může za hodinu vyrobit až 1,2 tuny brambůrků. Zároveň nová technologie umožnila zcela zabránit vypouštění par ze smažení do komína. Místo toho se aromatické látky spálí a teplo ze spalování se zpětně využívá, díky čemuž se daří snížit náklady, uvedl ve zprávě pro ČTK výrobní ředitel Libor Hobža.

Firma nyní zvýšila kapacitu čtyřnásobně. V srpnu chystá montáž další linky, díky které se zvýší efektivita výroby, protože bude možné vyrábět až šest různých příchutí současně, dosud bylo možné vyrábět jedinou. Celkem se jedná o investice za téměř 100 milionů korun. Denně by se měla výroba pohybovat okolo 30 tun brambůrků.

Podle Hobži nyní nikdo ani přímo u komína nepozná, že se ve firmě smaží brambůrky. "Pachy z výroby zcela eliminujeme. Pára z fritézy je odvedena do spalovací komory kotle, kde se spalují veškeré aromatické látky při teplotě okolo 800 stupňů Celsia. Současně se tímto procesem ohřívá fritovací olej. Zároveň pára předehřívá komoru a tím pádem šetří spotřebu plynu. Odpadní teplo lze také využít k ohřevu teplé užitkové vody či k vytápění," popsal Hobža.

Firma v posledních letech významně roste nejenom v Česku, ale hlavně v zahraničí. "Právě rostoucí poptávka v blízkém zahraničí, ale i například ve Spojených státech, nás dovedla až k razantnímu navýšení výroby. Aktuálně se nám začíná více dařit také na Ukrajině," uvedl obchodní ředitel Petr Hobža mladší.

Předloňský obrat firmy, která vznikla v roce 1988, dosáhl 165 milionů korun a zisk před zdaněním přesáhl deset milionů. Brambůrky se od chipsů odlišují tím, že chybí proces blanšírování, tedy propláchnutí lupínků vodou před smažením. Výroba je sice složitější, ale zůstává výraznější bramborová chuť.

mei hj


Zdroj: ČTK, 12. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 13:38