Agris.cz - agrární portál

Veterináři na Vysočině loni prověřovali špatnou péči o ovce i psy

10. 3. 2020 | ČTK

Veterináři na Vysočině při loňských kontrolách zjistili špatnou péči o ovce i psy. Jeden chovatel na Třebíčsku nechal na pastvině bez krmení a vody kolem 30 ovcí, větší část uhynula. Vyplývá to z ročního hodnocení činnosti Krajské veterinární správy na Vysočině, které ČTK poskytl její ředitel Božek Vejmelka.

Případ ovcí na Třebíčsku předala policie kvůli podezření na zanedbání péče státnímu zastupitelství. Třebíčský okresní státní zástupce podání návrhu na potrestání podezřelého chovatele podmíněně odložil. "Byla tam stanovena zkušební doba šesti měsíců," řekl ČTK mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Další postup bude záviset na tom, zda se muž v této zkušební době, která běží od konce loňského listopadu, nedopustí dalšího protiprávního jednání.

Ovce byly podle veterinářů na pastvině v lesích. Na konci září na ně upozornila na ně žena, která tam venčila psa. Ovce, které přežily, byly zubožené, vyhublé a napadené parazity. Nebyly označené podle předpisů, řekl ČTK Jan Bořil veterinární správy.

Jiný chovatel na Jihlavsku si pořídil vietnamskou prasnici. Když se jí narodila selata, neměl pro ně dost krmení. Prasnici porazil a selata otrávil jedem na myši, kterým se zároveň otrávily i jeho slepice. V dalších loňských případech bylo kvůli špatné péči odebráno chovatelům 16 psů.

Inspektoři oddělení péče o pohodu zvířat krajské veterinární správy kontrolují hospodářské chovy, zvířecí útulky, obchody se zvířaty i přepravu zvířat, vydávají osvědčení žadatelům o dotace. Vloni také odebrali z živočišných produktů a z krmiva zvířat 771 vzorků kvůli zjišťování obsahu cizorodých látek, které by mohly mít špatný vliv na lidské zdraví.

Inspektory podle Bořila stále víc zaměstnávají podněty od veřejnosti. V roce 2017 jich dostali a prověřili 116, vloni 146. Minulý rok zjistili inspektoři při těchto kontrolách porušení zákona na ochranu zvířat v 35 případech. Podle Bořila by měli lidé podání podnětu zvážit. "Mnohdy jsou jednotlivé kauzy probírány a zveličovány na sociálních sítích," uvedl. Někdy jde podle jeho zkušenosti o vyřizování sousedských sporů.


Zdroj: ČTK, 10. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:40