Agris.cz - agrární portál

Středočeští veterináři loni vybrali více na pokutách

4. 3. 2020 | ČTK

Středočeští veterináři loni ve správním řízení uložili 292 pokut za 7,6 milionu korun. Meziročně tak vybrali na pokutách zhruba o 29 procent více. Přibývá mimo jiné podnětů od lidí, kteří upozorňují na týrání zvířat, stejně jako případů, kdy je takové týrání prokázáno, informoval dnes ČTK zástupce ředitele krajské veterinární správy Pavel Bohatec.

Problémem jsou podle něj zejména nevhodné chovatelské podmínky či chybějící veterinární péče o zvířata. Veterináři v některých případech spolupracují s policií, například při kauze usmrcených štěňat na Příbramsku, jejich těla byla pohozena ve křoví. Ve stejné době se poblíž našlo i několik mrtvých dospělých psů. "Dalším z otřesných případů je uhynulý uvázaný pes u silnice u svodidel, nebo pes, kterého majitelka uvázala u frekventované cesty i se zásobou granulí," uvedl Bohatec.

Někdy veterináři čelí také agresivnímu jednání chovatelů, jeden například loni inspektorce vylil na automobil kyblík močůvky. Policisté asistující při některých kontrolách zase čelili nastražené čelisťové pasti nebo otevřenému poklopu septiku.

Veterinární inspektoři z odboru ochrany zdraví a pohody zvířat loni provedli 978 kontrol. Zaměřili se mimo jiné na chovy hospodářských zvířat z hlediska biologické bezpečnosti, používání veterinárních léčiv a biopreparátů a pohody zvířat.

Část veterinářů se stejně jako v předchozích letech soustředila i na potravinové provozy. Loni inspektoři v regionu provedli 6652 takových kontrol, porušení předpisů zjistili ve 235 případech. Nedostatky se týkaly skladování či provozní hygieny. Předloni uspořádali 6782 kontrol a odhalili 243 pochybení.


Zdroj: ČTK, 4. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 12:49