Agris.cz - agrární portál

Zlín zvýšil zástřelné pro myslivce za odlov divokých prasat

3. 3. 2020 | ČTK

Zlínští radní rozhodli o zvýšení zástřelného pro myslivce za odlov divokých prasat na 5000 korun. Důvodem je mimo jiné zvýšený výskyt divočáků v některých okrajových částech města, například na Mladcové, v Pasekách nebo Vršavě. Přemnožená černá zvěř trápí řadu měst a působí značné škody na zemědělských plodinách i v soukromých zahradách, uvedl dnes v tiskové zprávě zástupce zlínského magistrátu Lukáš Fabián.

Podle náměstka primátora Bedřicha Landsfelda (STAN) nebere město problém na lehkou váhu, a proto už několik let vyplácí myslivcům motivační zástřelné. "To v minulých letech dosahovalo až 4000 korun. Nově bychom toto zástřelné navýšili na 5000 korun za uloveného divočáka z problematické lokality," uvedl Landsfeld.

Kromě vyplácení a zvýšení zástřelného vydal Zlín také povolení lovu černé zvěře na nehonebních pozemcích ve vlastnictví statutárního města. Aktuálně povolené lokality jsou na Vršavě za prodejnou Kaufland a za Zikmundovou vilou.

Loni myslivci v honitbách obce s rozšířenou působností Zlín ulovili téměř 900 divokých prasat. "K uloveným divočákům na území města budou myslivci přivolávat i městskou policii, která úlovek zaeviduje," doplnil Fabián.

Česká republika je od loňského března oficiálně považována za zemi bez afrického moru prasat, s nákazou však nyní v Evropě bojuje několik zemí. Odborníci chorobu v tuzemsku poprvé potvrdili v červnu 2017 u dvou uhynulých divočáků ve Zlíně. Mimo území Zlínska se nerozšířila. Nákazu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se nákaza nerozšířila.


Zdroj: ČTK, 3. 3. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:17