Agris.cz - agrární portál

Poctivý kváskový chleba pečou v Praze Islanďané. Otevírají už druhou pekárnu

27. 2. 2020 | pekarske-technologie.cz

Už druhou provozovnu otevřelo v Praze pekařství Artic Bakehouse. Provozují ho dva Vikingové z Islandu, kteří si za dva roky v českém hlavním městě udělali velké jméno. Tuzemské i zahraniční zákazníky lákají hlavně na poctivý kváskový chléb a severské pečivo.

Za islandskou pekárnou stojí Davíd Arnórsson se svým obchodním partnerem Gudbjarturem Gudbjartssonem. Společně provozovali pekařství už v Reykjavíku, cukrářské umění Arnórssona dokonce na ostrově na pomezí Severního ledového a Atlantského oceánu ocenili titulem Dort roku 2017.

Velká konkurence na Islandu

Společně se pak vydali splnit si sen otevřít si vlastní pekárnu v zahraničí a nejlépe v nějakém pěkném velkém městě. „Na ostrově sice žije pouze tři sta tisíc lidí, ale pekárny máme skvělé. Jen v Reykjavíku je asi deset výborných pekařů a zvláště dva z nich bych umístil na vrchol žebříčku padesáti nejlepších v Evropě,“ vysvětloval Arnórsson, proč hledali novou destinaci.

Když si pak Gudbjartursson našel českou přítelkyni, přijel za ní do Prahy. Později dorazil i Arnórsson a česká metropole je uchvátila natolik, že o novém působišti bylo rychle jasno. První podnik otevřeli na Újezdu na jaře roku 2018. A Artic Bakehouse se stal okamžitě hitem mezi pražskými foodies.

Největší úspěch zaznamenal hlavně kváskový chléb. Denně ho Islanďané upečou několik stovek bochníků. V nabídce mají vždy několik druhů chleba. Podle čtyřicetiletého Arnórssona Čechům nejvíce chutná ten s názvem Artic Monk.

Za kvalitu jsou Pražané ochotní platit

Cena za bochník je přitom 135 korun. I tak si ale mezi Čechy našel spoustu zákazníků. „Lidé na celém světě jsou dnes ochotni zaplatit za vysokou kvalitu. Přemýšlejí o svém zdraví a o tom, co konzumují,“ vysvětluje s tím, že od začátku chtěl zákazníky naučit jíst kváskový chléb z nejkvalitnějších surovin, který je chutnější, lépe stravitelný a obsahuje nižší podíl lepku.

Populární jsou také croissanty, nebo speciální islandské koblihy s rozinkami ástarpungar, které Artic Bakehouse kvůli složité výslovnosti prodává pod názvem „love balls“. Těch přitom prodávají více než stovku denně, přitom v plánech považovali za úspěch prodat jich dvacet.

Úspěch z Újezdu nyní chtějí přenést i na svůj druhý podnik. Letos v únoru otevřeli pekařství v Myslíkově ulici na Novém Městě. I tam budou nabízet tradiční islandské pečivo i vyhlášený kváskový chléb. A soudě podle prvních ohlasů, ani tam nebudou mít o zákazníky nouzi.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 27. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:10