Agris.cz - agrární portál

Budvar čeká, že mu kvůli koronaviru klesne část prodejů

26. 2. 2020 | ČTK

Budějovický Budvar očekává, že kvůli šířící se nákaze nového typu koronaviru mu klesne prodej v některých zahraničních restauracích. Nákaza ovlivnila i turistický ruch, například v Českých Budějovicích a Českém Krumlově ubylo v únoru meziročně asi pět procent turistů z Asie. ČTK to dnes řekli PR manažerka Budvaru Markéta Ježková a ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

"Už teď víme, že poklesnou prodeje v on trade (v restauracích) na některých našich exportních trzích. Lidé v souvislosti s koronavirem méně cestují, chodí méně do hospod, méně se zapojují do veřejného života," uvedla Ježková. Budvar loni vyvezl do zahraničí téměř 70 procent z prodaného piva. Loni uvařil rekordních 1,679 milionu hektolitrů a tržby poprvé překonaly tři miliardy korun.

Do Itálie, která má nejvíce nakažených koronavirem v Evropě,, vyvážejí i další jihočeské pivovary, jako třeboňský Regent nebo českobudějovický pivovar Samson, jenž patří do skupiny AB InBev. Ředitel Samsonu Daniel Dřevikovský dnes ČTK sdělil, že kvůli koronaviru teď pivovar nezvažuje žádná zvláštní opatření ohledně exportu do Itálie a do Rakouska.

V Českých Budějovicích a Českém Krumlově, kam míří často turisté z Asie, jich v únoru meziročně ubylo asi o pět procent. "Skupiny ještě dojíždějí. Uvidíme, co to udělá s turisty z Evropy a jaký vliv to bude mít na cestování českých turistů: jestli zruší cesty do zahraničí, zůstanou v Česku a tím pádem nám ten výpadek nahradí," řekl Polášek.

V jižních Čechách se loni ubytovalo 1,788 milionu turistů, což bylo o 3,5 procenta více než v roce 2018. Téměř dvě třetiny hostů byly z Česka. Polovinu všech zahraničních hostů tvořili návštěvníci z Asie.

V Itálii podlehlo nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, sedm lidí, nakažených je skoro 300. Případ nahlásila i oblast Lazio, kde se nachází hlavní město Řím a kde se již dva lidé uzdravili. První případy nakažených dnes oznámilo Rakousko.

Epidemie nového typu koronaviru propukla v Číně, Itálie je nejzasaženější evropskou zemí. Teď je na světě nakažených přes 79.000 lidí, drtivá většina v Číně. Na nákazu zemřelo už téměř 3000 lidí.

V ČR bylo na koronavirus testováno 86 lidí, všechny vzorky byly negativní. České nemocnice jsou na výskyt nákazy připraveny, zatím v ČR není, riziko ale existuje, řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).


Zdroj: ČTK, 26. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:31