Agris.cz - agrární portál

Firma Agro-la z J. Hradce dělá nově rozbory moru včelího plodu

21. 2. 2020 | ČTK

Na rozbory moru včelího plodu se nově soustředí společnost Agro-la z Jindřichova Hradce. Jde o tisíce vzorků, zakázky má i od včelařských svazů. Firma se zaměřuje na laboratorní činnost pro zemědělce i potravináře. Zabývá se ale i potravinářstvím, vyrábí jogurty a zákysy ve skle. Loni modernizovala výrobní linku za 22 milionů korun. Ročně vyrobí deset milionů jogurtů a dva miliony zákysů, mnohokrát získala značku Klasa. ČTK to řekl jednatel Leoš Winkler. Agro-la zaměstnává zhruba 50 lidí.

Firma měla v roce 2018 tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 121,9 milionu Kč. Za loňský rok čeká podobné výsledky. "Z pohledu ekonomiky se výroba jogurtů a zákysů stala hlavní činností firmy," řekl Winkler.

Společnost provádí také rozbory vod, půdy, hnojiv, rostlin, krmiv, osiv i čistírenských kalů. Zkoumá vzorky pitné vody, bazénových i odpadních vod. Radí zemědělcům i zahrádkářům, nabízí konzervaci krmiv, živné půdy pro mikrobiologická pracoviště různých podniků, pivovarů nebo nemocnic. Má stovky zákazníků: velké firmy jako Zemědělské družstvo Pluhův Žďár, jež hospodaří na 2310 hektarech, i soukromé farmáře, v jižních Čechách a na Vysočině.

"Poslední dobou se hodně věnujeme rozboru moru včelího plodu. Máme hodně zákazníků z řad včelařů a včelařských svazů, novou smlouvu s Jihomoravským i Plzeňským včelařským svazem. Zajímavé je, že jsou to velké objemy vzorků, v řádu tisíců, pro Plzeňský kraj zhruba pět tisíc," řekl Winkler. Loni Agro-la koupila za milion analyzátor dusíku, který vyhodnotí vzorky za tři minuty. K novým přístrojům patří i analyzátor organických látek, řekl ČTK vedoucí laboratoří Milan Kopenec.

Jogurty vyrábí společnost od roku 1993. Jogurty a zákysy zrají přímo ve skleněném obalu. Jako novinku chystá firma půlkilogramové balení v papírovém obalu, do nějž investuje asi tři miliony Kč. Jogurty nově vkládá do kartonových krabic, v nichž 30 procent tvoří travní vlákno.

Společnost denně zpracuje průměrně 8000 litrů mléka. Sama si pěstuje mléčné kultury. Vyrábí i jogurty ve skle pro Madetu, s níž spolupracuje dlouhodobě. Agro-la zásobuje všechny velké obchodní řetězce kromě Penny Marketu a Billy. Konkurentem je mimo jiné další výrobců jogurtů ve skleněném obalu, Mlékárna Opočno.

Firma vznikla v roce 1992 jako nástupce Zemědělské oblastní laboratoře, která fungovala od roku 1976. Dnes ji vlastní čtyři čeští majitelé. Je jedním z prvních držitelů značky Klasa, kterou využívá od roku 2004. Za Jihočeský svěží zákys získala cenu Mlékárenský výrobek roku 2013, má i řadu ocenění ze soutěže Chutná hezky jihočesky.

vkc sd


Zdroj: ČTK, 21. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:36