Hlavní obsah

Vítr na Sněžce měl rychlost orkánu. Silně foukat bude i v neděli

Aktualizováno

Českou republiku zasáhne v neděli a v pondělí silný vítr. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude místy v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Silný vítr trápil některé regiony i v pátek, na Sněžce v Krkonoších měl v nárazech rychlost až 135 kilometrů za hodinu, což odpovídá síle orkánu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 21.02.2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Čerstvý západní, postupně severozápadní vítr s nárazy mezi 70 a 90 kilometry v hodině zasáhne od nedělního dopoledne nejprve Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj. Postupně se výstraha rozšíří i na zbytek území a bude platit do pondělního rána.

Ve zbytku České republiky by nicméně měly mít nárazy větru rychlost „pouze“ kolem 70 kilometrů v hodině.

Meteorologové upozornili na možné komplikace v dopravě i nebezpečí pádů polámaných větví či stromů. Kvůli silnému větru nedoporučují ani horské túry v hřebenových partiích.

Vzhledem k teplotám nad 10 stupňů Celsia a větru bude v závěru týdne docházet k rychlému tání sněhu. Meteorologové proto očekávají, že může dojít ke vzestupu hladin menších toků, které odvodňují horské oblasti se sněhovou pokrývkou. Výstraha bude případně vydána později.

Teplo, vítr, déšť a pak ochlazení. Počasí bude aprílové

Počasí

Výstrahu před silným větrem vydali meteorologové i pro pátek. Platila do 14 hodin.

V noci na pátek naměřili meteorologové na Sněžce poryvy o rychlosti 135 kilometrů v hodině, na Milešovce v Českém středohoří pak foukalo rychlostí 102 kilometrů za hodinu.

Přes 80 kilometrů v hodině měly poryvy i v Ústí nad Labem na Kočkově (89 kilometrů v hodině), v Doksanech (81 kilometrů v hodině) či Košeticích (81 kilometrů v hodině).

Reklama

Výběr článků

Načítám