Agris.cz - agrární portál

Veterináři ve Zlínském kraji loni vyšetřili 379 uhynulých prasat

20. 2. 2020 | ČTK

Veterináři ve Zlínském kraji loni preventivně vyšetřili na africký mor prasat 379 uhynulých prasat domácích v chovech. U žádného z nich se nákaza neprokázala, řekl dnes ČTK ředitel krajské veterinární správy František Mahdalík. Česká republika je od loňského března oficiálně považována za zemi bez afrického moru prasat, s nákazou však nyní v Evropě bojuje několik zemí.

Od ledna do poloviny března loňského roku bylo ve Zlínském kraji kvůli africkému moru prasat omezeno obchodování s prasaty domácími. Ve zmíněném období se proto veterináři v regionu postarali o 21 kontrol v chovech prasat. "Ve všech případech bylo zjištěno, že je dodržována ochrana chovů domácích prasat před zavlečením nákazy," uvedl Mahdalík.

Africký mor prasat se v tuzemsku poprvé objevil v červnu 2017 u Zlína. Mimo území Zlínska se nerozšířil. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se nákaza nerozšířila. Loni v březnu Evropská komise informovala, že je ČR oficiálně považována za stát bez nákazy. Podle veterinářů se stala první zemí na světě, která dokázala nemoc na svém území vymýtit.

Choroba se však šíří v dalších evropských státech, třeba v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v pobaltských zemích nebo Belgii. Právě Belgie a také Německo a Francie podle Mahdalíka využívají zkušenosti veterinářů ze Zlínska s likvidací afrického moru prasat.

"Obdobně uplatňují ohraničené zamořené oblasti a nekompromisní redukci stavů černé zvěře," řekl Mahdalík. Podle veterinářů ale dál existuje riziko opětovného zavlečení choroby do České republiky.

chv sd


Zdroj: ČTK, 20. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:15