Agris.cz - agrární portál

Francie potvrdila první případ nákazy rajčat ničivým virem

19. 2. 2020 | ČTK

Ničivý virus, který napadá rajčata, se poprvé objevil na jedné z farem ve Francii. Úřady kvůli tomu na toto hospodářství v Bretani na severozápadě země uvalily karanténu, informuje agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zemědělství. Virová hnědá vrásčitost plodů rajčete označovaná jako ToBRFV, která není nebezpečná pro člověka, se objevila na rostlinách pěstovaných ve skleníku.

Ministr zemědělství Didier Guillaume uvedl, že napadené rostliny budou zničeny. Byly vypěstovány ze sazenic dovezených z Británie, které vyrostly ze semen původem z Nizozemska. Francouzské úřady se snaží zjistit, zda nákazou nejsou zasaženy i další rostliny ze stejné skupiny, které skončily na jiných farmách.

Po napadení se na listech objevují hnědé a žluté skvrny a povrch plodu zdrsní, takže se stává neprodejným.

Francouzská agentura pro bezpečnost potravin Anses začátkem tohoto měsíce varovala, že virus ohrožuje rajčata, papriky a chilli papričky. Virová hnědá vrásčitost plodů rajčete se už rozšířila do několika dalších evropských zemí, například do Británie, Itálie nebo Německa. Zatím proti ní neexistuje žádná účinná ochrana a pěstitelé nevyšlechtili takovou odrůdu rostlin, která by vůči nákaze byla odolná. Virus se v roce 2014 objevil na Blízkém východě, do Evropy se dostal předloni.

České úřady loni vydaly pokyn k ochraně proti zavlékání a rozšiřování ToBRFV. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský mimo jiné varoval, že rozšíření viru by mělo "nepřijatelné hospodářské, environmentální a sociální dopady".


Zdroj: ČTK, 19. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 15:33