Agris.cz - agrární portál

Likérce Fruko - Schulz stoupl export, prodej rumu i sirupů

19. 2. 2020 | ČTK

Jindřichohradecká likérka Fruko - Schulz, po Božkovu druhý největší výrobce tuzemského rumu v ČR, loni zvýšila export o 20,6 procenta na 792.000 litrů. Rostly prodeje nových sirupů do míchaných nápojů, rekordní zájem byl o tuzemák: prodala ho loni 2,46 milionu litrů: odběratelé se zásobili kvůli spotřební dani, která je od ledna vyšší. Likérka chce do června zprovoznit druhou linku na stáčení za osm milionů Kč. ČTK to dnes řekl ředitel firmy Josef Nejedlý.

Likérka, kterou vlastní ruský holding Ladoga, zaměstnává 85 lidí. Loni vyrobila 3,83 milionu litrů alkoholu, meziročně asi o 740.000 litrů víc. Tržby stouply o 15 procent na 242 milionů Kč, provozní zisk bude do deseti milionů, předloni byl 1,9 milionu korun.

Prodej rumu vzrostl o 22 procent. "Loni od října do prosince se zákazníci předzásobili minimálně na půl roku dopředu, třeba Penny market si objednal v říjnu 700 palet rumu. Naše firma jela naplno, dělali jsme soboty, odpolední směny. Prodali jsme tisíce palet," řekl Nejedlý.

Tuzemák je nejprodávanější lihovina v zemi. Každá čtvrtá prodaná lahev alkoholu je tuzemský rum. Jindřichohradecká likérka vyrobí ročně asi čtyři miliony lahví tuzemáku. Prodává ho v ČR, zčásti na Slovensku. Lahev rumu podle ředitele v obchodech letos zdražila o 20 až 30 korun, kvůli spotřební dani, kterou vláda zvedla u tvrdého alkoholu. "Jsme nad sazbou Rakouska, na úrovni Německa, máme jedny z nejdražších lihovin v Evropě," řekl Nejedlý. Na spotřební dani firma loni státu odvedla 335 milionů Kč.

Export stoupl loni likérce o 20,6 procenta. Likérka vyváží pětinu výroby téměř do 40 zemí, z toho do Ruska kolem 60 procent. Loni tam export zvýšila. "Do Ruska vozíme dva kamiony měsíčně, nejvíc jdou na odbyt likéry, sirupy do koktejlů, míchaných nápojů. Příchutě jsou exotické ovoce. Do měsíce budeme stáčet nové příchutě. Je to nový výrobní program, když jsme museli skončit se šumivým vínem," řekl Nejedlý. Likérka v roce 2017 ukončila výrobu šumivých vín, přesunula se do Ruska.

Firma chystá několik investic. Postaví sklad palet, chce koupit novou linku na stáčení alkoholu za osm milionů Kč. "Máme jednu hlavní a tu musíme při změně lahví dost pracně předělávat. Takhle tam nebudou prostoje. Bude na místě, kde byla linka na stáčení vína," řekl ředitel.

Likérka provozuje v Jindřichově Hradci i čerpací stanici. Loni tam prodala pohonné hmoty za 50 milionů Kč a rumu za šest milionů Kč.

Ladoga vlastní 100 procent akcií likérky. Společnost Fruko - Schulz navázala na tradici firmy Moritz Schulz, jež ve městě vyráběla ovocná a dezertní vína od roku 1898. Po znárodnění v roce 1948 spadal podnik pod skupinu Jihočeská Fruta. V roce 1993 vznikla společnost Fruko - Schulz.

Václav Koblenc


Zdroj: ČTK, 19. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:19