Agris.cz - agrární portál

Z chovů na Vysočině bylo loni přes 18 procent českého mléka

17. 2. 2020 | ČTK

Chovatelé krav na Vysočině minulý rok dodali přes 570 milionů litrů mléka, téměř stejně jako v roce 2018. Potvrdili tak výsadní postavení ve výrobě mléka, na jeho republikové produkci se podíleli 18,6 procenta. Na Vysočině byla ke konci minulého roku také největší stáda skotu, která se při porovnání se stejným obdobím roku 2018 mírně rozrostla. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Chov skotu na Vysočině vloni podle statistik nezaznamenal větší výkyvy, ačkoliv se chovatelé znovu museli vyrovnávat s dopady sucha při pěstování kukuřice, trávy a dalších plodin na krmení.

"Zásoby objemných krmiv jsou hodně napnuté," řekl ČTK Pavel Král, ředitel Svazu chovatelů českého strakatého skotu se sídlem v Radešínské Svratce na Ždársku. Cena mléka podle něj byla vloni poměrně stabilní, ale výkupní cenu jatečných býků přes rok snižuje nedostatečný odbyt do zahraničí.

Počet kusů skotu se na Vysočině loni podle statistik zvýšil o sedm desetin procenta na 212.300 kusů, v sousedním Jihočeském kraji měli zemědělci jen zhruba o 500 kusů skotu méně. V produkci mléka ale Vysočina výrazně převyšuje všechny kraje v Česku. Druhými největšími dodavateli byli loni středočeští chovatelé krav, kteří ale v porovnání s Vysočinou vyrobili skoro o třetinu mléka méně. V ČR se podle statistiků loňská výroba mléka pohybovala kolem tří miliard litrů.

Zemědělci na Vysočině se ke konci minulého roku starali o 88.630 krav, jejich stavy meziročně klesly o tři desetiny procenta. Jatečného skotu dodali minulý rok 52.281 kusů, což bylo také nejvíc mezi kraji v Česku.


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:11