Agris.cz - agrární portál

Mezi vinaři roste zájem o odrůdy odolné proti houbám

17. 2. 2020 | ČTK

Mezi vinaři v Česku roste zájem o takzvané PIWI odrůdy, tedy odrůdy odolné proti houbovým chorobám, jsou vhodné pro ekologické pěstování. Ve zprávě zveřejněné na svých internetových stránkách o tom informoval Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

Ke konci roku 2019 podle ústavu rostly tyto odrůdy na 694 hektarech, což je meziročně o 87 hektarů více. Nejpěstovanější z PIWI odrůd je Hibernal.

"Zájem o odrůdy, které jsou odolné proti houbovým chorobám, roste a souvisí to i s módou bio vína, protože u odolných odrůd není nutné tolik používat chemii," uvedl Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Podle něj jsou speciálně šlechtěné odolné odrůdy na moravských vinicích už více než 30 let. Potvrdil, že nejoblíbenější je právě Hibernal, který je pro české prostředí odrůdou registrovanou přes deset let. Víno má charakter Ryzlinku rýnského a réva vinná je odolná proti napadení plísní šedou, plísní révovou a padlím révovým.

"Velkou předností je, že se vinohradníci naučili tuto odrůdu správně pěstovat a sklízet v optimální zralosti. Kvalitní zralost Hibernalu není daná cukernatostí, ale strukturou aromatických látek," uvedl Pavloušek.

Podle údajů ÚKZÚZ bylo na konci roku v Česku přibližně 18.200 hektarů osázených vinic. Výsadba nových vinic podléhá povolení úřadu podle kvót stanovených Evropskou unií. Kvóta pro novou výsadbu pro letošní rok je 181 hektarů, vinaři mohou o povolení žádat do konce února.


Zdroj: ČTK, 17. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:03