Agris.cz - agrární portál

Brabec stvrdil novou zonaci Šumavy. Nejpřísnější ochrana bude platit ve čtvrtině parku

14. 2. 2020 | ČT 24

Vyhlášku o nové zonaci Národního parku Šumava ve čtvrtek podepsal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), platit bude od začátku března. Park regule rozdělí do čtyř sekcí s různým režimem ochrany, přičemž rozčlenění by mělo platit patnáct let. V současnosti má národní park zóny tři. Jihočeský kraj, který má k vyhlášce připomínky, rozhodnutí ministerstva nepřekvapilo. 

„Podepsal jsem vyhlášku o nové zonaci Národního parku Šumava. Platit bude od 1. března. Na 15 let, doufám, přinese do parku klid a stabilitu a jasná pravidla pro správu Národního parku Šumava, obce i vlastníky lesů, jak v národním parku pečovat o naši nejcennější přírodu,“ napsal ministr na Twitteru.

Vyhláška rozděluje šumavský národní park do čtyř sekcí. Přírodní zóna vznikne na zhruba čtvrtině plochy a ponechá se pouze přírodním procesům. Zóna přírodě blízká počítá jen s minimálním zásahem lidí a zabere téměř 25 procent plochy parku.

Největší částí bude zóna soustředěné péče s téměř polovinou rozlohy Národního parku Šumava. Nejmenší území je vyčleněno pro takzvanou kulturní krajinu a zabere jedno procento parku. Nachází se v něm zejména zastavěné a zastavitelné lokality

Kraj je proti, obrátil se na Nejvyšší správní soud

Proti nové zonaci v minulosti protestoval Jihočeský kraj. Tvrdil, že z jednání o novém rozčlenění ho ostatní instituce prakticky vyloučily. Hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) považuje postup projednávání nových zón za naprosto nepřijatelný. Kraj v meziresortním řízení navrhl sedm připomínek, jež se týkaly například chyb v procesu zonace, péče o lesy nebo absence zásad péče o park.

Schválení zonace Stráskou nepřekvapilo: „Ministerstvo životního prostředí na sebe bere odpovědnost za to, jak bude Národní park Šumava vypadat,“ komentuje čtvrteční krok ministra Brabce. Většina šumavských obcí bere návrh rozčlenění parku jako kompromisní řešení.

Národní park i ministerstvo námitky Jihočeského kraje odmítají a tvrdí, že při projednávání zonace postupovaly podle zákona. Hejtmanství loni podalo správní žalobu, u krajského soudu ale neuspělo. V lednu se proto obrátilo s kasační stížností na Nejvyšší správní soud.

Šumava není jediným národním parkem, který prochází změnou zonace. Už 1. ledna nabyly účinnosti dvě vyhlášky o vymezení zón ochrany přírody národních parků České Švýcarsko a Podyjí. Na podzim by pak mohla podle dřívějších informací ministerstva začít platit nová zonace Krkonošského národního parku.

AUTOR apm

zdroj: ČTK


Zdroj: ČT 24, 14. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 08:00