Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 13.2.2020

14. 2. 2020 | Agris

Druhý největší světový producent piva Heineken loni zvýšil tržby i zisk

Nizozemská pivovarnická společnost Heineken loni zvýšila čistý zisk o třináct procent na téměř 2,2 miliardy eur, tedy asi 54,8 miliardy korun. Nadnárodní skupina prodala v celém světě více piva. Na výsledek mělo ale také vliv, že zvýšila ceny.

Databáze lišejníků a mechorostů má pomoci chránit ohrožené druhy

Botanický ústav Akademie věd ČR vytvořil rozsáhlou a ucelenou databázi lišejníků a mechorostů na našem území. Databáze DaLiBor (Database of Lichens and Bryophytes) nyní čítá stovky tisíc záznamů, slouží k sledování populační dynamiky rostlin i ochraně ohrožených druhů.

Čeští vědci upravili slepičí genom. Nová linie dostala jméno Zora podle Cimrmana

Vědci z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd (AV) a společnosti Biopharm vytvořili geneticky upravené slepice odolné vůči viru nevyléčitelné aviární leukózy. Výzkumníci upravili genom slepic, linii pojmenovali Zora po pokusné slepici Járy Cimrmana. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Akademie věd.

Chystaná novela zákona o myslivosti dá myslivcům nové možnosti, jak snížit počty spárkaté zvěře a ochránit tak lesy

Ministerstvo zemědělství připravuje novelu zákona o myslivosti, jejímž cílem je zjednodušit lov spárkaté zvěře, která způsobuje v lesích a zemědělství velké škody. Novela chce zavést úpravu plánů lovu podle reálných škod a nově stanovuje sankce za nesplnění plánu.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 14. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:18