Agris.cz - agrární portál

Vývoz francouzského vína a lihovin loni vystoupil na rekord

13. 2. 2020 | ČTK

Vývoz francouzského vína a lihovin se loni zvýšil o 5,9 procenta na 14 miliard eur (349 miliard Kč). Vystoupil tak na další rekord, uvedl dnes francouzský svaz vývozců vína a lihovin FEVS. Exportéři uspokojovali objednávky, které byly zadány na poslední chvíli před zavedením amerických cel a v obavách britských spotřebitelů z dopadů brexitu.

Export do Spojených států, kam směřuje téměř čtvrtina francouzských vín a lihovin, se loni zvýšil o 16 procent na 3,7 miliardy eur. Objem vývozu do USA pak vzrostl o 5,5 procenta. A to i přesto, že Spojené státy, které jsou zdaleka nejdůležitějším trhem pro výrobce francouzských vín a lihovin, loni na podzim uvalily 25procentní clo na některé potravinářské a další zboží z Evropské unie včetně francouzských vín a sýrů.

Export do Británie, která je druhým největším vývozním trhem pro víno a lihoviny z Francie, se loni zvýšil o 4,4 procenta na 1,4 miliardy eur. Britové si podle FEVS vytvářeli zásoby před odchodem své země z Evropské unie.

Navzdory úspěšnému roku, který má Francie za sebou, dnes místní svaz vývozců vyslovil obavy z budoucnosti. Kvůli mezinárodnímu poltickému a ekonomickému napětí mají podle něj francouzští vinaři a likérky před sebou obtížný rok. Největší starosti dělá prezidentovi FEVS Antoinu Lecciovi trh v USA.

vjn spr


Zdroj: ČTK, 13. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 16:11