Agris.cz - agrární portál

Ukrajinská opozice blokuje jednání o zrušení zákazu prodeje půdy

7. 2. 2020 | ČTK

Opoziční poslanci v ukrajinském parlamentu zablokovali řečnický pult a obsadili křeslo šéfa sněmovny. Pokoušejí se tak parlamentní většině z prezidentovy strany Sluha národa zabránit v projednání kontroverzního návrhu zákona, který počítá se zrušením dosavadního zákazu prodeje zemědělské půdy.

"Část poslanců obsadila místa u předsednického stolu a zástupci frakcí Vlast a Opoziční platforma obklíčili řečnickou tribunu. Vedle nich jsou poslanci z vládní strany Sluha národa, kteří se hodlají postavit pokusům zablokovat práci parlamentu," popsala situaci agentura Interfax-Ukrajina. Po krátké potyčce se šéfce opoziční strany Vlast, bývalé premiérce Juliji Tymošenkové podařilo usednout do křesla předsedy parlamentu.

Před budovou demonstrují odpůrci zákona. Spornou předlohu schválil ukrajinský parlament v prvním čtení loni v listopadu. Zákon poprvé po skoro dvou desetiletích ruší zákaz prodeje zemědělské půdy. Krok podporují zahraniční spojenci Ukrajiny, ale na domácí půdě věc hrozí politickými střety.

Podle jednoho průzkumu z loňského listopadu by se případného referenda zúčastnily tři čtvrtiny Ukrajinců - a více než dvě třetiny by hlasovaly pro prodloužení zákazu.

Podle předlohy by zákaz měl být zrušen od 1. října letošního roku. Vláda doufá, že krok by v prvním roce mohl přidat dva až tři procentní body k hrubému domácímu produktu (HDP).

Stoupenci zrušení zákazu tvrdí, že se tím uvolní obrovský investiční potenciál v zemi, která už nyní patří k předním světovým vývozcům obilí. Kritici ale mají obavy, že by to mohlo místním oligarchům umožnit ovládnout celá "léna", anebo že při nákupu pozemků chudé Ukrajince předstihnou cizinci.

Návrh zákona v nynější podobě přitom počítá s tím, že cizinci nebudou moci zemědělskou půdu kupovat až do roku 2024. Předloha také předpokládá stanovení minimální ceny za půdu a omezení plochy, která by se mohla nahromadit v jedněch rukou.

Ukrajina je svou rozlohou 44. největší zemí světa, ale v rozloze orné půdy drží s 32,5 miliony hektarů devátou příčku. Obhospodařuje celkem 43 milionů hektarů zemědělské půdy, oproti 178 milionům hektarů v celé Evropské unii.

Zákaz prodeje až dosud znamenal, že vlastníci půdu pronajímali k hospodaření zemědělským podnikům.

Světová banka dříve odhadovala, že Ukrajina by zrušením zákazu mohla dosáhnout zvýšení svého HDP o 1,5 procentního bodu, zvýšit daňové příjmy a přilákat investice, které by nakonec zvýšily výnosy.


Zdroj: ČTK, 7. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:09