Agris.cz - agrární portál

Pivovar Dudák loni uvařil 57.223 hl, chce víc vyvážet do Ruska

5. 2. 2020 | ČTK

Strakonický pivovar Dudák zvýšil loni meziročně výstav o 120 hektolitrů, uvařil 57.223 hektolitrů piva. Pivovaru rostl výstav třetím rokem v řadě. K výsledkům pomohly lepší exportní výsledky na Ukrajině a v Maďarsku. Letos chce pivovar více vyvážet do Ruska. ČTK to dnes v tiskové zprávě oznámil mediální zástupce pivovaru Pavel Pechoušek. Loňské tržby a zisk pivovar neuvedl.

Pivovar, který má veškerá piva v nepasterované podobě, hodnotí rostoucí výstav jako velký úspěch. Meziroční nárůst ve dvou letech po sobě zaznamenal naposledy na konci 80. let minulého století. "Na rostoucím výstavu se nejvíce podílel export a rekordní prodej vánočního speciálu. Léto pro nás sice nebylo tak úspěšné, ale dařilo se nám především v závěru roku, zejména v prosinci," uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Dudák vyváží 3000 hektolitrů, řekl dnes Krankus ČTK. Export loni vzrostl meziročně asi o 300 hektolitrů. K tradičním zemím patří Maďarsko a Slovensko, předloni získal pivovar nové kontrakty na Ukrajině, ve Španělsku, Portugalsku a Itálii. Letos chce víc vyvážet do Ruska, do Moskvy či Petrohradu. "Největší radost nám dělá Maďarsko a Ukrajina, tam se zvedl export asi o pět procent. V minulém roce jsme navázali velice dobré vztahy s Ruskem. Ty chceme rozvíjet, ruský trh je ale velmi náročný," řekl Krankus.

Jediný český pivovar, který vlastní město, plánuje od letoška do roku 2022 investice za desítky milionů korun. Letos bude podle Krankuse automatizovat čpavkové chlazení a rekonstruovat zásobník na vodu.

Z druhů piv se loni nejvíc dařilo světlé jedenáctce. Pivovar provozuje i síť značkových restaurací Dudákovna. Má jich osm, další dvě chystá.

V roce 2018 měl Dudák čistý obrat 92,6 milionu korun a zisk po zdanění přes 223.000 Kč. Vyplývá to z výroční zprávy. Dudák má asi 60 zaměstnanců.

Počátky strakonického piva se datují do roku 1308, várečné právo získali obyvatelé 8. prosince 1367 listinou Bavora IV. V roce 2004 město koupilo pivovar od státu za 69,2 milionu korun. Radnice si na koupi vzala úvěr, ročně splácí 3,3 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 5. 2. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:44