Agris.cz - agrární portál

ČIŽP: Velká Dobrá porušila vodní zákon, pokuta je 200.000 Kč

29. 1. 2020 | ČTK

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila obci Velká Dobrá na Kladensku za porušení vodního zákona pokutu 200.000 korun. Obec podle inspekce vypouštěla předloni do Rozdělovského potoka z čistírny vodu, jejíž znečištění překračovalo limity. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Zastupilé Velké Dobré na prosincovém veřejném jednání vzali pokutu vědomí a domluvili, že se nebudou odvolávat a uloženou pokutu obec zaplatí. Odborný pracovník čističky dostal výpověď a od 1. března 2019 zastává funkci někdo jiný. "Od tohoto data nejsou hlášeny úniky kalu a výsledky odpovídají limitům," uvádí zápis z jednání zastupitelů.

Odpadní vodu, která nesplňovala limity, obec podle inspektorů vypouštěla v roce 2018, a ve stejném roce v září a říjnu 2018 neodebrala a nedala udělat rozbor vzorku na přítoku a odtoku podle pravidel uvedených v povolení. Nejzávažnější pochybení zjistila analýza vypouštěné vody u nerozpuštěných látek.

"Vlivem nadlimitního vypouštění nerozpuštěných látek dochází k jejich usazování v korytě vodního toku a k jeho následnému zanášení. To negativně ovlivňuje jakost povrchových vod," řekl ředitel inspektorátu ČIŽP v Praze Václav Beroušek.

Nedovolené vypouštění z čističky ve Velké Dobré zjistili inspektoři také na jaře 2019. Důvodem podle nich byla nedbalost obsluhy, která zařízení neobsluhovala tak, jak měla. "Tento prohřešek považujeme za zvláště závažný, protože Rozdělovský potok ústí skrze Hrázský potok až do vodního toku Loděnice, konkrétně do úseku Loděnice horní, která je tzv. kaprovou vodou," dodal Beroušek.

Proti rozhodnutí o pokutě se obec neodvolala, sankce loni v prosinci nabyla právní moci.


Zdroj: ČTK, 29. 1. 2020





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:06